Що не можна їсти

Під час Різдвяного посту виключають м'ясо, будь-які м'ясні продукти, молочні продукти, масло тваринного походження, алкогольні напої.

Останній день посту найсуворіший (6 січня). До вечірньої зорі не можна їсти взагалі, а потім можна вживати тільки пісні страви.

Що можна їсти

В деякі дні можна їсти рибу і морепродукти, а також вживати невелику кількість вина. Повністю дозволений хліб і різні похідні, наприклад, сухарі. Також дозволені овочі, ягоди, різна зелень, гриби, фрукти і сухофрукти. Можна додавати в меню бобові, насіння і горіхи. З приводу солодкого - можна їсти мед і цукор.

Особливо суворо потрібно дотримуватися всіма правилами церковнослужителів і монахам. Понеділок, середа і п'ятниця для них - сухоядення. Тобто їжу їдять без термічної обробки, не готують, сирою. У вівторок і четвер їм можна їсти гарячі страви з додаванням олії. А у вихідні можна їсти рибу. З 20-го грудня з меню повністю виключають рибу і вино, до самого закінчення посту.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Але простим мирянам можна дещо послабити цей раціон. Рибу їдять в будь-який день, тільки не в середу і не в п'ятницю. У вихідні та у велике свято можна випити келих вина. Такими святами вважаються:

  • Храм Пресвятої Богородиці - 4 грудня;
  • Андрія Первозванного - 13 січень;
  • Миколи Чудотворця - 19 грудня.

У Новий рік трапеза повинна залишатися пісною, але можна випити 1 келих вина. Не забувайте, що таке дотримання посту можна зберігати тільки здоровим людям. Для літніх, хворих, дітей, вагітних і жінок, що годують допускаються послаблення.

Раніше Знай.ua повідомляв, через перекриття доріг по всьому Києву Новий рік обернеться для столичних водіїв сущим пеклом

Нагадуємо, ми вивели алгоритм ідеальної сукні на Новий 2019 рік

Також Знай.ua повідомляв кому категорично не можна обмежувати себе в їжі в Різдвяний піст .