Запровадження воєнного стану, нехай і на короткий термін, внесе зміни в повсякденне життя українців.

Про те, як введення особливого стану та ескалація конфлікту на Азовському морі позначиться на наявність продуктів та на їхню ціну, розповів заступник міністра аграрної політики Максим Мартинюк в Facebook.

За його словами, що воєнний стан все ж вплине на ціни на продовольство, хоча і мінімально.

Ескалація конфлікту в Азовському морі несе найбільші ризики для рибної галузі і може викликати проблеми в експортній логістиці, зазначив замміністра.

При цьому Мартинюк зазначив, що оцінки впливу будуть змінюватися відповідно до розвитку ситуації.

"Основний блок - для рибної галузі. Азовське море генерує більшу частину улову і це вимагає збереження стабільного і зрозумілого режиму рибальства в його водах. Станом на вчорашній день рибалкам було рекомендовано в якості запобіжного заходу повернутися в порт, ніяких юридичних або фактичних обмежень до них не застосовувалося. Ступінь ризику: не визначена", - написав він.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Також він повідомив, що напружена ситуація в Приазов'ї і непередбачувані дії Росії вплинуть на обсяги перевалки через порти Бердянськ і Маріуполь, вони можуть бути вимушено скорочені, а потоки перенаправлені в порти Одеси.



Крім того, режим воєнного стану може позначитися на експорті, оскільки він охоплює всі портові області. Хоча зараз, за словами заступника міністра, робота йде безперебійно.

"Також з'являється фактор непереборного впливу -" військова необхідність ", якій підпорядковуватиметься транспорт, зокрема пріоритет в постачанні вагонів, подачі тяги і т.д. буде надано військовим вантажам. Ступінь впливу буде залежати від злагодженої роботи транспортної інфраструктури", - зазначив Мартинюк .

Заступник міністра зазначив, що ескалація конфлікту також може вплинути на ціни. Однак у міністерстві оцінюють вплив цього фактора, як мінімальне.

"Ризики продовольчого характеру для внутрішнього ринку, зокрема для 10 областей з воєнним станом відсутні. Пропозиція основних продуктів харчування значно перевищує прогнозований попит, а більшість областей, в яких введено цей стан, є профіцитні", - уклав заступник міністра.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко доручив Генеральному Штабу провести часткову мобілізацію та організувати протиповітряну оборону важливих державних об'єктів.

Як повідомляв портал Знай.ua, в найближчі 30 днів українці тих обласией, де вводиться воєнний стан, житимуть за новими правилами, пристосовуючись до певних обмежень та заборон.

Також Знай.ua писав, через введенням в деяких областях України воєнного стану охорону об'єктів інфраструктури буде значно посилено. Такими об'єктами є: вокзали, залізничні станції, морські порти та аеропорти.