Служба безпеки України отримала запис переговорів екіпажів літаків та гелікоптерів РФ з пунктами управління. Вони підтверджують те, що військове командування росіян віддавало накази на застосування зброї проти українських кораблів в районі Керченської протоки.

Про це заступник голови СБУ Олег Фролов повідомив на брифінгу в Києві.

"Отримано переговори екіпажів російського літака і вертольота Ка-52 з відповідними пунктами управління. Ці переговори не залишають жодного сумніву, що російське військове керівництво свідомо віддавало наказ на застосування зброї проти українських кораблів", - пояснив він.

Українські кораблі стали мішенню, на яких російські вояки відпрацьовували свої навички застосування різних видів зброї.

Популярні новини зараз
Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Більше не видурять гроші: як перевірити, що сайт, банківська картка чи мобільний номер є шахрайськими Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

"Українські військовослужбовці вижили дивом, адже зазнали з боку агресора шести різних видів нападу", ‒ підкреслив заступник Голови СБУ.

Аудіозапис від СБУ: Перемовини екіпажів російського літаку СУ-30 та гелікоптеру КА-52 з відповідними пунктами управління

Силовики зазначають: російський винищувач СУ-30 здійснив бойове застосування двох ракет проти українських кораблів. Дві ракети випустив і розвідувально-ударний гелікоптер КА-52. Росіяни також застосували великокаліберне корабельне озброєння.

Потім відбувся штурм українських кораблів російським спецназом із застосуванням фізичного насильства до наших моряків.

"Слідчі СБУ продовжують у межах досудового розслідування документувати злочини російських спецслужб та військових проти українських моряків. Кримінальне провадження зареєстровано прокурорами Військової прокуратури Південного регіону України за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни), ч. 2 ст. 15 (замах на злочин), п. 1 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України", - звітували у відомстві.

Дивіться: під час атаки на українські судна у Керченській протоці були поранені шестеро моряків

Нагадаємо, після нападу російськими військовими на кораблі ВМС Українив Керченській протоці українська влада звернеться до світової спільноти з проханням перекрити Босфорську протоку. Як повідомляв "Знай.ua", Порошенко закликав солдатів НАТО захистити Чорне море. Також "Знай.ua", у Росії назвали дату наступу на Україну.