На непідконтрольних офіційному Києву територіях мешканці все частіше замислюються над тим, що так звані "паспорти "ДНР" – просто папірець, який нічого не вирішує.

Його не визнає жодна цивілізована країна світу, тому донеччани масово замовляють українські ID-паспорти.

Обійдуться вони їм дорожче – до 2-3 тисяч гривень, громадянам, які проживають на непідконтрольною території для отримання пластикового ID-паспорта потрібно чимало зусиль, тому вони нерідко (якщо їм дозволяють фінанси) звертаються до допомоги посередників.

Популярні новини зараз
Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Посередницькі послуги пропонують як в Донецьку, так і на підконтрольній території, зокрема, в Маріуполі. При цьому, якщо обіцяють оформлення документа без виїзду на підконтрольну частину - це 100% шахраї.

Зазвичай пропонується дві поїздки: перша пов'язана з подачею документів і зняттям відбитків пальців (біометрія). Друга - за отриманням нового паспорта (його потрібно отримувати особисто).

За дорогу до Маріуполя без пересадки на лінії розмежування перевізники беруть 400-450 грн в один напрямок. Плюс витрати на проживання (по 1 ночі в кожен приїзд). Разом загальна сума витрат складе 5-6 тисяч гривень (12-15 тисяч рублів).

Можна істотно заощадити, якщо оформляти документи самостійно. Так, проїзд на підконтрольну територію звичайним транспортом з пересадками обійдеться в 600 рублів (250 гривень) в один кінець. Через сайт міграційної служби можна заздалегідь взяти електронний талон на прийом (крім електронної, у багатьох відділеннях є і жива черга).

Як відомо, перший ID-паспорт громадянина України видається безкоштовно, за заміну і відновлення документа необхідно сплатити адміністративний збір, в розмірі 279 грн, при прискореному оформленні - 366 грн.

Дивіться: проблеми з оформленням паспортів нового зразка

Нагадаємо, експерт розповів, як зміняться ціни на м'ясо до новорічного столу в Україні. Як повідомляв "Знай.ua", воєнний стан викреслить з раціону українців найкорисніший продукт. Також "Знай.ua", російські чоловіки у віці від 16 до 60 років більше не зможуть в'їхати на територію України.