Іноді корисно озирнутися назад, щоб зрозуміти: що саме привело нас до того, що ми маємо зараз. 5 років - термін відносно недовгий, але події, що сталися за цей час, змінили настільки багато, що можна сміливо говорити про Україну, як про оновлену державу. Давайте згадаємо, як це було.

5 років тому, в ту саму ніч з 29 на 30 листопада Майдан, який став головною українською територією протесту проти прийнятого тодішнім президентом Віктором Януковичем рішення відмовитися від процесу вступу України в Євросоюз, був заповнений якщо не повністю, то десь близько до цього. За відомостями з різних джерел, на Майдані в той момент знаходилося близько 400 осіб. Незважаючи на кількість і суть самої акції на Майдані на той момент, поведінка людей цілком містилась у рамках “мирного протесту”: ніхто нікого не атакував, а ближче до ранку робітники, не зустрічаючи перешкод з боку протестувальників, почали потихеньку підвозити на площу деталі конструкції для великої новорічної ялинки, яку, за традицією встановлювали на Майдані. Загалом, об'єктивних причин для наступних подій не було.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Близько 4 години ранку площу почали оточувати загони спецпідрозділу “Беркут”, які отримали, як виявилося згодом, формальний наказ “розчистити територію для встановлення новорічної ялинки”. Отриманий наказ, а точніше, розміри території, яку потрібно "розчистити", новоявлені адепти Діда Мороза вирішили трактувати максимально широко. Як, власне, і методи цього самого “розчищення” - в результаті спроб створити новорічний настрій по-беркутівськи деяких протестувальників переслідували аж до Михайлівського монастиря, не гребуючи пускати в хід кийки і удари ногами по вже впавшим протестувальникам. Всього в ту ніч постраждало не менше 79 осіб, а близько 35 протестувальників були затримані за звинуваченням у хуліганстві і опорі представникам влади.

Результат цієї акції виявився саме тим каменем, що зсуває з місця лавину. Попереду було все: і бої на вулицях, і той ссамий “Беркут”, лайкою та стусанами штовхаючий попереду себе “живий щит” з строковиків внутрішніх військ, і палаючий Будинок Профспілок, і тікаючий з країни “легітимний” президент. Сльози і тріумф, кров і гордість - все це тільки треба мало статися. Але фактично, саме те пам'ятне “розчищення” в ніч з 29 на 30 листопада 2015 року можна вважати ключовим, поворотним моментом у перетворенні Майдану з мирної проєвропейської акції в революцію, що змінила курс розвитку України на багато років вперед.

Нагадаємо: блогер розповів, коли Янукович запустив кровопролиття.

Раніше znaj.ua підбивав підсумки Майдану.

Також В'ячеслав Вакарчук згадував події п'ятирічної давності.