5 років тому весь Євромайдан скандував про те, що Янукович повинен підписати Угоду про Асоціацію та вільну торгівлю з Євросоюзом, але тодішній президент цього так і не зробив. У європейських лідерів залишалася доба, щоб якось вплинути на Януковича.

Про це пише Роман Безсмертний на своїй сторінці в Facebook.

Євромайдан
Євромайдан

"Тодішній Голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський повинен був вилітати на саміт "Східного партнерства" у Вільнюсі вечірнім літаком. За кілька годин до відльоту я з ним зустрівся. Він поспішав. І я з порогу сказав: "Ви останній, кого я можу просити. Підпишіть замість угоди якийсь меморандум, заяву, хоч щось. Інакше буде біда". Відчуття небезпеки не давало мені спокою. Потрібен був документ, нехай навіть формальний, який би хоч трохи вгамував пристрасті в Києві і став відповіддю Москві" — повідомляє Безсмертний.

Блогер пише, що європейські лідери відверто веселилися і не розуміли, чим закінчиться ця зустріч.

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Віктор Янукович
Віктор Янукович

"Про хід переговорів у Вільнюсі дізнавався від мого хорошого товариша, литовського дипломата. Всю ніч на 29 листопада був з ним на зв'язку, знав деякі деталі кулуарних розмов. Лідерам ЄС не вдалося переконати Януковича. І я жалкував, що не приніс Яну Томбінському проект заяви або меморандуму, які могли б підписати замість Угоди про Асоціацію. У Європейських лідерів просто не було часу на підготовку альтернативного документа, вони його витратили на вмовляння Януковича" — пише Роман Безсмертний.

Євромайдан
Євромайдан

"Він мене знищить, якщо я це зроблю", - сказав тоді Янукович Грібаускайте, і ця фраза запустила ряд трагічних подій в Україні.

"Трагедія почнеться вже наступної ночі. На Майдані пролилася кров невинних молодих людей, які бачили своє майбутнє в Європі. Дві ночі. Два вчинку однієї людини, які змінили історію і всіх нас", - резюмував Безсмертний.

Віктор Янукович
Віктор Янукович

Нагадаємо, правоохоронні органи затримали колишнього співробітника внутрішніх військ за підозрою у вбивствах активістів Євромайдану.

Раніше Знай.ua повідомляв, Олег Сенцов став лауреатом престижної премії Європарламенту.

Також Знай.ua писав, Титушко знову заявив про себе на всю Україну.