Через російські контрафактні добрива, частка яких становить 30-40% від усієї продаваної на українському ринку продукції, весняна посівна кампанія може мати катастрофічні наслідки для вітчизняного сільського господарства. Основна причина - у вкрай низькій якості аміачної селітри, суперфосфатів та інших продуктів. Про це, пише Gazeta.ua.

За словами радника Союзу хіміків України Ігор Гольченко, часто сертифікати якості при імпорті з Росії не надаються. Робиться це з метою приховати або виробника, якщо такий знаходиться під санкціями, або щоб не платити антидемпінгове мито. На жаль, контроль якості або хімічного складу добрив, які ввозяться, на кордоні не проводиться: "Союз хіміків України неодноразово звертався до Державної митної служби та в Міндоходів з вимогою проведення контролю хімічного складу добрив, які ввозяться, але жодної конструктивної відповіді або дії з боку цих органів ми так і не дочекалися".

Відсутність контролю якості на українському кордоні грає на руку російським виробникам, які "розбавляють" добрива: наприклад, в карбамідо-аміачній суміші азоту міститься менше 20% при нормі 28-32%. Найбільші російські компанії-виробники ("Дорогобуж", "Єврохім", "Уралхім") практично весь минулий рік працювали за такими "рецептурами", стверджують в Союзі хіміків України: "Ці схеми передбачають додавання в аміачну селітру гранул складних добрив (механічне змішування), незначної кількості кальцію, фосфору/сірки або інших мікроелементів. По суті, це та ж сама аміачна селітра з абсолютно тим же впливом на грунт, але за документами склад добрива формально змінюється, і в результаті такі маніпуляції дозволяють оформлювати імпортовані добрива вже під іншими митними кодами (ТНЗЕД). Відповідно, це дозволяє імпортерам ухилятися від сплати митних зборів і платежів. Оскільки контроль з боку митних органів відсутній - товар без мит потрапляє в Україну. Тільки за минулий рік розмір недоотриманих Україною мит по цій статті склав більше 90 мільйона доларів".

Якщо не зупинити російський контрафакт, українські експерти аграрного ринку прогнозують негативний сценарій розвитку для вітчизняного АПК. На думку заступника директора Інституту аграрної економіки Віталія Саблука, "пшениця втратить 10% потенціалу врожайності, а це 5 мільярдів гривень виробленої продукції. Для конкретного фермера це 800-1000 гривень недоотриманого прибутку з кожного гектара, що в комплексі негативно вплине на ВВП - тобто пенсії, соціальні виплати, валютні надходження".

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

У Союзі хіміків України нам розповіли, що основні пункти пропуску російських добрив - це Сумська, Чернігівська та Харківська митниці. З червня по вересень 2018 років через ці три пункти заїхало близько 200 тисяч тонн добрив з РФ без сплати мит і без перевірки хімічного складу.

Нагадаємо, гібридна хімічна війна Росії проти України триває, в нашу країну тисячами тонн завозять контрафактні мінеральні добрива, які нищать врожаї, виснажують грунт і труять українців.

Як повідомляв портал "Знай.uа", під час саміту G20, який нещодавно завершився в Аргентині, українські дипломати підняли найважливіше на даний час питання: події в Азово-Керченському регіоні, коли Росія обстріляла українські кораблі і моряків захопила.

Також "Знай.uа" писав, Путін пояснив, чому ігнорує дзвінки Порошенко.