У понеділок весь світ відзначає День прав людини (Human Rights Day), офіційно встановлений на Пленарних зборах Генеральної Асамблеї ООН у грудні 1948 року. Так, усім державам і громадським організаціям було запропоновано відзначати цей день і проводити відповідні заходи.

До речі, ця дата була обрана на честь прийняття Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1948 року Загальної декларації прав людини (Universal Declaration of Human Rights, UDHR) — документа, в якому були проголошені невід'ємні права, які є у кожної людини незалежно від її раси, кольору шкіри, статі, мови, релігії, політичних або інших переконань, національного або соціального походження, майнового, станового або іншого становища.

День прав людини 10 грудня

Варто відзначити, що в цьому році відзначається 70-я річниця прийняття Декларації. Цей Документ прийнятий майже відразу ж після Другої світової війни, яка порушила всі можливі права, в тому числі і право на життя мільйонів людей.

Декларація включає в себе широкий перелік політичних, громадянських, соціальних, культурних та економічних прав. Більше того, її переводять частіше, ніж будь-який інший документ у світі: текст існує більш ніж 500 мовами. При цьому саме на основі Декларації здійснювалася розробка інших міжнародних угод.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Декларація стала першим світовим документом, що сформулював положення про права людини

В останнє десятиліття День прав людини проходить кожен рік під певним гаслом, серед яких: "Людська гідність та справедливість для всіх нас", "Недискримінація", "Вшановуємо права людини!", "Мій голос має значення" та інші.

В Україні в цей День різними громадськими, правозахисними та освітніми організаціями проводяться всілякі офіційні та неофіційні заходи, спрямовані на просвіту населення з питань прав людини та їх захисту, на роз'яснення суті права та діяльності правових інститутів.