Один із високопоставлених офіцерів української армії три роки працював на російську розвідку. У цьому Сергій Лазарєв (позивний "Сократ") особисто зізнався в одному з інтерв'ю після затримання і відправлення у Лук'янівському СІЗО.

Агент Путіна в Україні: що відомо про "Сократа"?

Одне, на що він тепер сподівається – можливий обмін, але зв'язатися ні з ким поки що не може: в ізоляторі телефони заборонені. У Росії, вже традиційно, доля затриманого мало кого цікавить, його вважають "відпрацьованим матеріалом".

Популярні новини зараз
Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

Свого часу "Сократ" отримав посаду полковника українських військово-повітряних сил. Про обмін намагався просили в офіцера російської військової розвідки Дениса Юшина: того самого, який працював пліч-о-пліч із Петровим та Бошіровим, ймовірними отруювачами Сергія Скрипаля.

Сергій Лазарєв зробив блискучу кар’єру: у міністерстві оборони він відповідав за облік усієї техніки в Збройних Силах, у нього був кабінет на головному авіаремонтному заводі країни. Зараз він щиро зізнається - Україну сприймав лише у вигляді "філіалу Росії", постійно нарікає на те, що не сприймав "українізації" як такої:

"Неприємно. Українською мовою все. Російською говориш, підозріло на тебе дивляться. Мені було некомфортно, і я сам шукав шляхи, виходи і способи передачі інформації", - розповідає "Сократ".

Знайшов він такий "спосіб" у прикордонному містечку Шебекіно, в будинку рідної сестри, він і зустрівся з майбутнім куратором Денисом, офіцером російської військової розвідки. Росіян цікавили секрети української військової авіації, а зраднику було достатньо російської пенсії.

Тоді й почав "готувати запасний аеродром", отримав посвідку на проживання в РФ, і гучний позивний "Сократ". Три роки поспіль зливав росіянам дані про українські літаки. Який масив інформації перекочував через нього в Росію достеменно невідомо.

Жодних слідів. Майже немає доказів. Але невловимий "Сократ" проколовся – коли почав цікавитись авіабазою під Києвом.

Свої контакти на базі Лазарєв не здає до останнього. Каже, тут нічого нового для російської розвідки немає. Одне із завдань "Сократа" - купити боєздатний літальний апарат. Щоправда, безпілотний.

Операція "Сократа" провалилась. Її фінал – тут, у Лук’янівському СІЗО. Сестра в Росії, через яку три роки тому Лазарєва завербували російська розвідка.

Дивіться: ГРУ ГШ Росії намагається витягнути з української в'язниці свого агента

Нагадаємо, Путін на засіданні Ради НАТО-Росія намагався відмовити Альянс від співпраці з Україною.Як повідомляв "Знай.ua", Порошенко обговорив із сенатором санкції проти РФ. Також "Знай.ua" писав, Росія поставила Україні зухвалий ультиматум.