Станом на ранок 26 листопада українська влада, спецслужби та європейська спільнота ухвалили низку важливих рішень стосовно провокації РФ у Керченській протоці, а також захоплення кораблів ВМС України.

Спочатку ФСБ заявила, що захоплені українські катери відвезли до Керчі, а постраждалим морякам надали медичну допомогу. Кримські ЗМІ опублікували фото українських катерів у порту Керчі.

ВМС України
ВМС України

Згодом Україна привела армію у повну бойову готовність, в свою чергу Радбез ООН проведе екстрене позачергове засідання о 18:00 за Києвом. Канада та Німеччина засудили російську агресію.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Пізніше Росія заявила, що в Керченській протоці нібито здійснено провокацію з боку України. А загострення в морі нібито націлене на посилення санкцій Заходу проти Кремля.

ВМС України
ВМС України

Як відомо, зранку 25 листопада українські кораблі та рейдовий буксир планово вийшли з порту Одеси до порту Маріуполя. Під час цього завдання російське судно протаранило український буксир та пошкодило його. З екіпажу ніхто не постраждав.

Олександр Турчинов
Олександр Турчинов

Зі свого боку Росія заявила, що українські кораблі нібито порушили територіальні води Росії і увійшли в закриту акваторію. Крім того, Україна нібито не подала заявку на проходження Керченської протоки.

Українські кораблі почали виходити з Керченської протоки, але російські переслідували їх та погрожували застосувати зброю.

Рішення про оголошення воєнного стану, винесене на розгляд відомства Турчинова, Порошенко підтримав. Теоретично діяти він повинен до 60 днів, у Верховної Ради на даний час в запасі дві доби, аби винести остаточний вердикт і проінформувати громадян.

Безпека в Азовському морі
Безпека в Азовському морі

Слід відзначити, що воєнний стан скасовується або після закінчення строку, на який його було введено, або окремим указом президента про скасування воєнного стану. За часи незалежності в Україні ще ніколи не вводили воєнний стан, тому спрогнозувати його наслідки доволі складно.

Примітно, що раніше від Петра Порошенка не раз вимагали введення воєнного стану, але він завжди був проти. А зараз же ситуація зовсім інша і він вже дав свою згоду.

Так само, варто розповісти, що таке «військове командування», відповідно до закону це:

Генеральний штаб Збройних сил України. І відразу ж потрібно підкреслити: оскільки справа стосується національної безпеки і оборони, то керувати Генеральним штабом будуть Верховний головнокомандувач в особі президента і секретар Ради національної безпеки і оборони; Командування всіх видів ЗСУ (Сухопутними силами, Військово-морським флотом і так далі), Об'єднане оперативне командування (Командувачі полками, дивізіями і угрупованнями, що об'єднують різні роди військ у вигляді артилерії, авіації і так далі.

Згідно із законом, керівництво державою переходить до військового командування, яке разом з органами виконавчої влади, військовими адміністраціями та органами місцевого самоврядування мають запроваджувати та здійснювати заходи правового режиму.

Закон про мобілізацію говорить, що громадяни зобов'язані з'являтися за викликом до військових комісаріатів для постановки на військовий облік та визначення призначення на воєнний час.

Проте це не означає миттєвої мобілізації. Під час засідання РНБО президент заявив, що "рішення [про введення воєнного стану] не передбачає негайної мобілізації; але буде проведена відповідна робота з резервом першої черги".

Втім, навіть якщо військомати цілеспрямовано не шукатимуть військовозобов’язаних, громадянам, які перебувають на обліку, змінювати місце проживання буде досить проблематично. Без дозволу військового комісара це заборонено.

На тлі військової агресії в Керченській протоці, захоплення кораблів ВМС України та термінового засідання РНБО, президент Петро Порошенко теоретично повинен остаточно розірвати всі дипломатичні стосунки з країною-агресором, адже Росія напала на нас не вчора і не тиждень тому, це триває вже п’ять років.

Згідно Конвенцій ООН ми можемо закривати посольства, зберігаючи при цьому консульства на території держави-агресора – У Ростові-на-Дону, в Пітері, Новосибірську та Єкатеринбурзі. Віденська Конвенція про консульські зносини прямо передбачає таку можливість.

Відсутність дипломатичних відносин абсолютно не означає заборону переговорів, в тому числі – на високому рівні. Наочний приклад – ті ж самі США та Іран. Американці були ключовими переговірниками щодо іранської ядерної програми. Тодішній держсекретар Джон Керрі зустрічався з іранським колегою Джавадом Заріфом і в складі "шістки", і окремо.

Блокада Азовського моря
Блокада Азовського моря

Багато хто каже, що це треба було зробити ще у 2014 році, а зараз немає жодного сенсу. Втім, неправда: держава повинна діяти швидко і рішуче у разі нападу, а ситуація в Керченській протоці – це таки напад, а не чергова провокація росіян. Тим паче, що Путін вже не приховує того, чиїх рук справа.

Дивіться: Турчинов і Порошенко про запровадження воєнного стану в Україні

Український президент Петро Порошенко поставив Росії ультиматум: терміново звільнити всіх українських моряків, захоплених у полон в Азовському морі. Категоричну заяву у бік країни-агресора глава держави зробив під час засідання військового кабінету у ніч на 26 листопада:

"Звертаюся до керівництва Російської Федерації з вимогою негайно звільнити українських військовослужбовців, яких із порушенням міжнародного права грубо затримали і доля яких невідома. Україна вимагає терміново їх передати українській стороні з кораблем", — зазначив Порошенко.

"Просив би, щоб реакція на це була досить швидкою", — резюмував президент.

Дивіться: Порошенко звернувся до Путіна

Біля посольства України у Москві - посилена охорона, чергують автозаки і поліцейські:

Дивіться: Посольство України у Москві

Після того, як ситуація з втручанням РФ в акваторі України набула розголосу, вирішив зробити заяву стосовно стосунків із Заходом Сергій Лавров:

"Сьогодні США і низка інших країн Заходу продовжують нагнітати напруженість, в тому числі поблизу російських кордонів. У результаті виникає атмосфера стратегічної напруженості, виникають ситуації, коли "точка неповернення" може бути пройдена", - вважає представник Росії.

Сергій Лавров
Сергій Лавров

Лавров додав, що "безрадісне становище справ в Євроатлантиці – прямий наслідок вузькокорисливої лінії з розширення Північноатлантичного альянсу і створення нових обмежувальних ліній в Європі".

Безпілотник ОБСЄ
Безпілотник ОБСЄ

"Коли офіційні особи України прямо, відкрито, гласно, публічно закликали підірвати Кримський міст, я щось не чув з Брюсселя якихось закликів до української влади урезонити цих своїх представників і припинити здійснювати терористичні акти. Я думаю ще не все ми побачили, що буде пов'язано з наслідками вчорашньої провокації", - переконував він.

Українці в свою чергу не втрималися від жорстких коментарів, як на адресу Путіна, так і всього, що відбувається довкола цієї непростої ситуації. Приміром, господаря Кремля зобразили у мемі "Піратом Азовського моря" - з натяком на фільм за участю Джонні Деппа.

Російські спецслужби нещодавно відкрито заявили про затримання українців під час атаки в Керченській протоці. Як виявилося, батьки одного з наших моряків дізналися про поранення сина зі ЗМІ.

"Я від вас зараз чую вперше цю інформацію. Я не особливо довіряю цій інформації. Я, звичайно, знаю Андрія. Це мій пасинок", - зазначали вони в коментарі одній з радіостанцій Євгенія, мачуха зниклого хлопця.

Після злочинного штурму українського судна Росією у неділю, 25 листопада, доля екіпажу та імені полонених військових залишалися невідомими.

Наразі у лікувальних закладах окупованого Криму нібито знаходяться:

Артеменко Андрій Анатолійович (31 березня 1994 року народження, Новоукраїнка);

Сорока Василь Вікторович ( 11 квітня 1991 року народження, Одеса);

Ейдер Андрій Дмитрович (20 грудня 1999 року народження, Одеса).

Порошенко підписав указ про рішення РНБО ввести воєнний стан на Україні

Міжнародний валютний фонд підтвердив, що не бачить юридичних перешкод для продовження співпраці з Україною в разі введення воєнного стану за рекомендацією РНБО.

МВФ
МВФ

"У МВФ немає формальних юридичних заборон, що перешкоджають продовженню співпраці в умовах воєнного стану. Фонд вже співпрацював з низкою країн, на території яких розгорталися військові конфлікти різної активності", - сказано в повідомленні.

Як відомо, первинне пішення РНБО містить 12 пунктів з них останній – Таємно. Тепер на засіданні Верховної Ради 26 листопада він повинен бути затверджений народними депутатами.

Нагадаємо, російські спецслужби утримують в керченській лікарні поранених в результаті атаки на три українські кораблі та подальшого їх захоплення. Як повідомляв "Знай.ua", у Києві палають авто російських дипломатів. Також "Знай.ua", країни ЄС відреагували на провокацію Путіна в Керченській протоці.