Звістка про захоплення українських кораблів та атаку з боку РФ в Керченській протоці не на жарт змусила замислитися весь цивілізований світ. Реакція партнерів України не змусила себе довго чекати.

Об 18:00 26 листопада за Києвом у Нью-Йорку (11:00 за місцевим часом) Рада Безпеки ООН збереться на екстрене засідання щодо ситуації довкола атаки російський кораблів українського флоту в Керченській протоці.

Про це на своїй сторінці у Twitter повідомила представниця США в ООН Ніккі Гейлі. Про скликання цього термінового засідання раніше 25 листопада звернулася Україна з формулюванням "у зв’язку з воєнною агресією Росії в Чорному і Азовському морях".

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

США

"Росія має миттєво відновити свободу пересування через Керченську протоку, щоб дозволити українським суднам використовувати українські порти", – заявив конгресмен США Брайан Фіцпатрік.

Канада

"Канада засуджує агресію Росії проти України у Керченській протоці. Ми закликаємо РФ до негайної деескалації, звільнення захоплених суден та відновлення свободи навігації", – написала у Twitter міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд.

Німеччина

[quote author=""]"Канада засуджує агресію Росії проти України у Керченській протоці. Ми закликаємо РФ до негайної деескалації, звільнення захоплених суден та відновлення свободи навігації".

Польща

"Нинішня драматична ескалація напруги на водах Азовського моря, в результаті якої були поранені моряки і пошкоджено кораблі ВМС України, має своє витоки у послідовному порушенні Російською Федерацією основних норм міжнародного права, зокрема порушення територіальної цілісності і суверенітету України", – звітували в МЗС Польщі.

Європейський Союз

Заява ЄС щодо ситуації з суднами ВМС України: "Ми очікуємо, що Росія відновить свободу проходу в Керченській протоці і закликаємо всіх діяти з граничною стриманістю, щоб негайно домогтися деескалації ситуації".

Крім того, міністр МЗС Литви Лінас Лінкявічус написав у своєму твіттері щодо агресії Росії в Азовському морі:

"Рішуче засуджую перехід Росії до фізичного блокування Керченської протоки і тарану українського судна. Це не може бути кваліфіковано інакше, ніж акт агресії і ще одне кричуще порушення міжнародного морського права. Такі дії підривають безпеку всього регіону".

Алан Дункан, Британський міністр у справах Європи та Америки написав:

"Стурбовані повідомленнями про конфронтацію між російськими і українськими судами в Азовському морі і блокуванням Керченської протоки".

Також наголосив, що позиція Великобританії зрозуміла: суднам необхідно дозволити вільний прохід в українські порти.

Міністр закордонних справ Латвії Едгар Рінкевич написав у своєму твіттері, що тривожні новини в Азовському морі, блокування морського руху Росією KerchStrait та напад на ВМС України є явними порушенням міжнародного права і повинно бути засуджене міжнародним співтовариством, Росія повинна вжити заходів щодо пом'якшення ситуації.

Дивіться: Агресія Росії у Керченській протоці

Нагадаємо, співробітників СБУ привели у повну бойову готовність, посиливши заходи контррозвідки, аби не допустити провокацій спецслужб РФ на території України. Як повідомляв "Знай.ua", Росія застосувала зброю в Чорному морі проти українських бронекатерів підбито МБАК "Бердянськ", три кораблі ВМС були захоплені після штурму. Також "Знай.ua", президент Латвійської Рестпублики Раймондс Вейонис відвідає Донбас.