Українці, які збираються придбати житло, або беруть кредит на такі цілі, або купують, коли є стартовий капітал. Мало хто наважиться відкладати з зарплатні. Експерти порівняли сьогоднішні ціни на житло та підрахували, скільки українцям потрібно відкладати з середньої зарплати.

Про це пише "businessua.com".

Сьогодні так склалась ситуація, що більшість громадян в нашій країні можуть дозволити собі придбати перше житло завдяки заробіткам за кордоном, іпотечних кредитах в банку (з величезними процентними ставками), або позичити у родичів. А скільки років потрібно витратити, щоб накопичити на квартиру.


Залежно від області, в якій планується придбання квартири і подальше проживання, доведеться витратити від 3 до 9 років. Також на тривалість впливає новизна квартири і середня зарплата. Найдорожчим для покупки квартири вважається Київ, але і середня зарплата тут вище, ніж в інших областях. Так, на первинному ринку квартира обійдеться в 940 тис грн, а на вторинному в 710 тис грн.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

З огляду на, що середня заробітна плата становить 13 614 тич грн, то на нову квартиру доведеться відкласти 70 зарплат протягом 5 років і 8 місяців. На стару квартиру знадобиться 53 зарплати протягом 4 років і 4 місяців.

На другому місці за цінами на житло залишається Львів. Тут середня ціна за нову квартиру складає 850 тис грн, а за стару трохи менше, ніж у столиці - 740 тис грн. Але середня зарплата у Львові значно нижче, ніж отримують кияни - 8 416 грн, тому на первинний ринок доведеться відкласти 101 зарплату, тобто 8 років і 4 місяці, або 88 зарплат. Квартиру на вторинному ринку можна придбати трохи більше, ніж через 7 років.

Втім є певна проблема. Показники названі з урахуванням, якщо квартира не зміниться в ціні за цей проміжок часу.

Найреальніше придбати квартиру у регіонах. Наприклад в Сєверодонецьку, так як продаються там тільки старі через відсутність новобудов, а середня зарплата становить 7, 643 грн. При таких умовах відкладати потрібно буде 37 зарплат протягом 3 років і 1 місяця на квартиру, вартістю в 280 тис гривень.

Нагадаємо, украънцям розповіли, кого та куди переселять після ліквідації "хрущовок". Однак пощастить не всім.

Як повідомляв портал Знай.ua, влада може знизит податок з оренди квартир. Кому та скільки потрібно буде платити у 2019 році.

Також Знай.ua писав про те, що експерти показали ціни на ринку нерухмості та розповіли, скільки потрібно викласти за оренду квартир в туристичних містах України на Новий рік.

Дивіться: Нерухомість в Україні. Прогнози та перспективи