Повір'я

Існує народне повір'я, що в цей день Зима надягає ведмежу шкуру і виходить до людей. Вона гуляє по дахах і вулицях, стукає в вікна і пічні труби, будить господинь. Змушує їх топити піч, вставати раніше і готувати кашу.

Увечері в цей день потрібно було обов'язково займатися домашньою роботою. Інакше якщо Зима подивиться у вікно і побачить ледачого господаря, то нашле на нього застуду або зовсім заморозить. Тому чоловіки столярували і лагодили сільгосп інвентар, а жінки в'язали і пряли. Молоді дівчата ворожили на весілля і судженого, але так, щоб цього не бачили домочадці.

По снігу в цей день робили прогнози на майбутній рік: «Зима без снігу - же не бути хліба»; «Сніг глибокий - рік хороший»; «Багато снігу - багато хліба, вода розіллється - сіна набереться»; «Сніг землі-годувальниці - теплий кожух»

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Прикмети і приказки

  • На Парамона земля кам'яніє, річка холоне.
  • Ранок червоний - бути грудню ясним.
  • Якщо на Парамона Зимовказника мете заметіль, значить ще тиждень буде така ж погода.
  • Якщо снігу багато - наступний рік буде неодмінно врожайним.
  • Якщо до Парамона не було снігу, то в найближчі сім днів будуть сильні морози.
  • Багряний захід з Парамона на Андрія (з 12 на 13 грудня) - до сильних морозів.
  • Якщо в нічному небі зірки яскраві - до морозу, тьмяні - до тепла.
  • Народжені 12 грудня рідко бувають щасливі. Носити їм слід амазоніт або аметист.

Раніше Знай.ua повідомляв, що поліція Техасу в США заарештувала 31-річного чоловіка, який розповів дітям, що Санта-Клауса не існує.

Нагадуємо, стало відомо, якою буде погода на Новий Рік. Українців попередили, до чого готуватися

Як повідомляв портал Знай.ua, киянам розповіли, коли офіційно відкриються ялинкові ярмарки і чому не варто купувати новорічні дерева раніше.