Національний банк своєю постановою встановив Правила визначення платіжних ознак та обміну банкнот, розмінних і обігових монет національної валюти України. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

З початку 2019 року українці зможуть здавати в кілька банків пошкоджені банкноти, які, наприклад, втратили платіжні ознаки в результаті пожеж, повеней, забруднення хімікатами.

НБУ
НБУ

Уповноважені банки не будуть піддавати купюри дослідженню, вони передадуть їх НБУ разом із заявою та довідкою. Раніше купюри брали тільки підрозділи НБУ.

Банки, в які можна скласти пошкоджені купюри: Ощадбанк, ПриватБанк і "Райффайзен Банк Аваль".

Популярні новини зараз
Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Раніше повідомлялося, що інфляція в листопаді була близькою до прогнозу, який опубліковано у жовтневому Інфляційному звіті НБУ.

Про це у вівторок, 11 грудня, повідомив Нацбанк.

У НБУ зазначили, що показники базової інфляції і темпів зростання адміністративно регульованих цін компенсувалися низькими темпами зростання цін на сирі продовольчі товари.

Повідомляється, що незважаючи на незначні відхилення в темпах зростання цін по різних групах товарів в листопаді, прогноз споживчої інфляції на кінець року (10,1% р/р) залишається актуальним.

Прискорення зростання цін на кондитерські, макаронні і борошняні вироби компенсовано більш повільною динамікою цін на інші продукти. Так, завдяки зниженню світових цін повільніше дорожчали молочні і м'ясні продукти.

Темпи зростання цін на непродовольчі товари теж трохи сповільнилися (4,4% р/р). Так, за рахунок зміцнення обмінного курсу гривні протягом жовтня-листопада низькими темпами зростали ціни на побутову техніку та автомобілі, на одяг і взуття, - повідомили в НБУ.

гроші
гроші

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що через подорожчання вугілля на європейських біржах і вартості його транспортування в Україну, найближчим часом може бути розглянуте питання про підвищення тарифів на електроенергію.

Як повідомляв портал "Знай.ua", НКРЕКУ в обґрунтуванні прийняття оптово-роздрібної ціни на 2019 рік, пропонує закласти в тариф ціну вугілля нижчу, ніж реальні спотові ціни на світових ринках.

Також "Знай.ua" писав, що Фонд державного майна може скасувати конкурс з приватизації державної компанії "Центренерго".