У Києві, в Андріївській церкві відбулося перше богослужіння українських православних вірян з представниками Константинопольського патріархату.

Службу вели два повірених Вселенського патріархату — Ілларіон та Даниїл, трьома мовами - українською, церквнослов’янською та грецькою. Службу відвідали представники усіх трьох православних церков України — УПЦ Московського патріархату, УПЦ Київського патріахату та віряни автокефальної церкви.

Був також спеціальний повірений Вселенського патріарха — митрополит Еммануїл Галльський. Саме він очолить Об’єднавчий собор у Києві 15 грудня, на якому об’єднаються православні церкви України та оберуть голову єдиної помісної церкви.

Популярні новини зараз
Карткою – 10 грн, готівкою – 15: в Україні знову підвищують ціни на проїзд Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом Будете робити це перед працівниками ТЦК – сядете на 8 років: українців суворо попередили Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення
Показати ще

"Святий Андрій завжди був та залишається святим небесним покровителем Вселенського патріархату та України, він є тим святим, який об’єднує нас, це святий, який нагадує нам про церкви, які страждають", - заявив він.

"Ті події, через які ви страждали, страждала держава Україна протягом років – ми молимося за вас і ми разом з вами, особливо в цей критичний важливий момент. Україна має краще майбутнє і об’єднана автокефальна церква в Україні не є лише мрією, ми можемо за божої допомоги, за допомоги всіх і кожного перетворити цю мрію на реальність", - підкреслив митрополит Гальський Еммануїл.

За словами митрополита Гальського Еммануїла, надання автокефалії було підтверджене Вселенським патріархом.

"Ми знаходимося тут для того, щоб допомогти цьому процесу. Ми робимо все можливе, що може зробити людина, інколи різні перешкоди присутні, це життя церкви і ми знаємо про це. Будьте певні, що Вселенський патріархат просуває цей процес далі для того, щоб досягти його завершення", - додав він.

Дивіться: Собор УПЦ КП в Києві

Нагадаємо, у приміщенні Андріївської церкви відбулася перша в історії літургія на чолі з екзархами Вселенського патріархату. Як повідомляв "Знай.ua", абсолютний чемпіон світу з боксу Олександр Усик нещодавно заявив, що у тому випадку, якщо "радикали підуть захоплювати Лавру", то він стане на бік ченців. Також "Знай.ua" писав, Кабінет міністрів України передав Андріївську церкву у володіння Вселенського патріархату України.