У четвер, 13 грудня, Вселенський патріархат вперше провів богослужіння в Андріївській церкві у Києві. Однак багато українців не могли зрозуміти, якою мовою велася літургія. Так, багато журналістів і політичних експертів припустили в мережі, що це була російська мова.

Але, як з'ясувалося пізніше, архиєрейська літургія пройшла церковнослов'янською мовою, яку використовує Українська православна церква. На думку журналіста Сакена Аймурзаєва, під час служби також використовували грецьку – офіційну мову богослужінь Вселенського патріархату.

При цьому раніше чинний глава УПЦ КП Патріарх Філарет уточнив, якою мовою будуть проводити богослужіння в церквах після об'єднання. Так, за його словами, вони проводилися українською та церковнослов'янською мовами.

Як відомо, перша літургія Вселенського патріархату після передачі Андріївської церкви Константинополя, почалася вранці 13 грудня — у день Андрія Первозванного. Службу очолив екзарх Константинопольського патріархату єпископ Іларіон.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Варто відзначити, що в Андріївській церкві все ще проходять реставраційні роботи, частина стін і іконостас покриті захисними завісами та будівельними лісами.

У цей день православна церква вшановує пам'ять Апостола Андрія Первозванного, на честь якого і названо церкву. Як свідчить переказ, один із 12 апостолів був першим покликаний Ісусом Христом і розп'ятий близько 67 року. Андріївська церква побудована на горі, так як вважається, що Андрій Первозваний передбачав заснування Києва – міста на пагорбі з церквами.

Нагадаємо, що 47 депутатів із Опозиційного блоку звернулися до Конституційного суду з вимогою визнати прохання про Томос незаконним.

Як повідомляв портал Знай.uа, Україна отримає Томос напередодні Різдва – 6 січня 2019 року. Про це заявив речник УПЦ КП архієпископ Євстратій (Зоря).

Також портал Знай.uа писав, що у Києві, в Андріївській церкві відбулося перше богослужіння українських православних вірян із представниками Константинопольського патріархату.