День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Ця пам'ятна дата для всієї України відзначається щороку 14 грудня. 26.04.186 сталася жахлива і одна з найбільших аварій на атомних електростанціях, аварія на ЧАЕС. Щоб вшанувати мужність, самовідданість і високий професіоналізм всіх, хто ліквідовував наслідки цієї аварії, а також щоб підтримати ініціативу громадських організацій та Міністерства праці та соціальної політики України, 10.11.2006 Президент видав Указ, щоб була заснована ця дата. Також цей день називають просто День ліквідатора. Дату обрали, тому що саме в цей день закінчили будівництво саркофага над 4-м енергоблоком ЧАЕС.

І хоча було дуже багато труднощів і проблем, ліквідатори називають цей день святом. У цьому брало участь близько 650 000 чоловік з Радянського Союзу і більше половини - жителі Української РСР.

Православні свята:

  • Праведного Філарета Милостивого.
  • Проpока Наума.
  • Різдвяний піст.

Народне свято Наумів день

Свято хоч і народне, але повністю відноситься до православного пророка Наума, сьогодні день його пам'яті. Він жив в Галілеї в 7-му столітті, але про його життя збереглося дуже мало відомостей. Головне з них - після падіння Фів в 663 році Наум написав книгу пророцтв. Книга про столицю ассірійського царства Ніневії. Наум передбачив її жителям грішникам дуже суворе покарання. І після появи книги це місто повністю зруйнували вороги. На Русі Наума вважали покровителем грамоти і різних наук, в основному через його ім’я. А в цей день віддавали дітей на навчання парафіяльним дякам.

Популярні новини зараз
Дати виплати пенсій "перетасували": чи можна змінити день отримання виплат Потрібно мобілізувати у першу чергу: ексчиновник розповів, хто має поповнити лави захисників Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину
Показати ще

Іменини

Дмитро, Наум, Порфирій

Раніше Знай.ua повідомляв, що поліція Техасу в США заарештувала 31-річного чоловіка, який розповів дітям, що Санта-Клауса не існує.

Нагадуємо, стало відомо, якою буде погода на Новий Рік. Українців попередили, до чого готуватися

Як повідомляв портал Знай.ua, киянам розповіли, коли офіційно відкриються ялинкові ярмарки і чому не варто купувати новорічні дерева раніше.