Традиції та обряди

У цей день люди на Русі молилися святому Науму, щоб дав мудрості, просили на розум наставити, напоумити. Саме цей день був в селах, як у нас 1 вересня, день початку навчального року. Тому що в сім'ях вже не було так багато роботи і можна було повчитися. А в решту часу діти разом з дорослими допомагали працювати в полі або в городі.

Вся сім'я вранці вирушала до церкви, де і молилися святому, просили благословити на навчання. А після цього, в дім приходив вчитель. Їх дуже шанували, адже вважали їх роботу важкою і дуже важливою. Вчителю було прийнято поклонитися, похвалити і посадити в передній кут хати. Батько приводив сина тримаючи за руку і передавав вчителеві. Вчителя просили навчити дитину, а за лінь бити. Саме ж дитя повинне було поклонитися три рази і отримати три символічних ударів батогом. Мати повинна була сильно плакати, щоб не здатися безсердечною. Тому вона садила дитину за стіл і давала їй кістяну указку, а вчитель починав свій урок.

Після уроку вчителю давали коровай і рушник, проводжали до самих воріт. А далі вже дитина повинна була сам ходити на заняття до вчителя.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Прикмети і приказки

  • Прийде Наум - наведе на ум.
  • Прийшов Наум, зимовий вітер подув.
  • Якщо вітер дме з півночі або починає змінювати свій напрям з південного на північний, то скоро потиснуть морози.
  • Якщо на нічному небі зірки переливаються, то незабаром закрутить завірюха.
  • Якщо нічне небо усипане зірками, то на наступний день вдарить лютий мороз.
  • Якщо в Наумів день собаки почали глухо гавкати - буде снігопад.
  • Якщо ворони почали каркати - буде заметіль.
  • Якщо заєць від своєї нори далеко не скаче, то скоро піде сніг.
  • Народжені 14 грудня будуть щасливі по життю. Зазвичай вони стають хорошими вчителями. Носити їм слід халцедон.

Раніше Знай.ua повідомляв, що поліція Техасу в США заарештувала 31-річного чоловіка, який розповів дітям, що Санта-Клауса не існує.

Нагадуємо, стало відомо, якою буде погода на Новий Рік. Українців попередили, до чого готуватися

Як повідомляв портал Знай.ua, киянам розповіли, коли офіційно відкриються ялинкові ярмарки і чому не варто купувати новорічні дерева раніше.