Інші назви свята:

  • «Авакум»,
  • «Абакум»,
  • «День пророка Авакума»,
  • «Аввакумово обереги».

На Русі в цей день було прийнято молитися про міцний сон, відганяти від хати нічниц (нечисту силу, що лякає ночами дітей) і читати замови проти безсоння.

Історія свята

Про життя Авакума дуже мало відомостей, але відомо, що він передрікав руйнування Єрусалимського храму, Вавілонське полонення і повернення полонених на батьківщину. Також пророк написав книгу, яка складається з трьох частин. Першу частину присвятив роз'ясненнями Господа про те, як мучать і переслідують християн. Друга - п'ять прокльонів, які накликають на себе халдеї. А в третій частині пророк розповідав, хто буде здійснювати страшний суд над людьми.

Традиції свята

У цей день влаштовували дівочі посиденьки, але вже без співу і хлопців. Порушників старші жорсткого засуджували, бо треба було напрясти якомога більше перед святами. А ось розваги проходили вдень. У селах каталися на льодянках. Це такі санки з двох збитих дощок, які обливали водою і виставляли на ніч на мороз. Так вони ставали дуже міцними. Хоча деякі каталися просто в дерев'яному кориті. У нього могло вміститися відразу кілька людей.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

Дівчина могла запросити вподобаного хлопця до свого корита, і вони разом скочувалися. А хлопець потім повинен був винести на гору на руках і дівчину, і корито. Вважалося, що ці молоді люди скоро поберуться. Найчастіше каталися стоячи, але до підніжжя мало хто доїжджав так. Хтось впаде і валить за собою інших. А ще проводилися для хлопців кулачні бої, як розвага, цілий день безперервно.

Раніше Знай.ua повідомляв, що поліція Техасу в США заарештувала 31-річного чоловіка, який розповів дітям, що Санта-Клауса не існує.

Нагадуємо, стало відомо, якою буде погода на Новий Рік. Українців попередили, до чого готуватися

Як повідомляв портал Знай.ua, киянам розповіли, коли офіційно відкриються ялинкові ярмарки і чому не варто купувати новорічні дерева раніше.