16 грудня відзначається народне свято Іван Мовчальник (дата за старим стилем – 3 грудня). Також православна церква вшановує в цей день пам'ять святого Іоана Мовчальника, єпископа Колонійського.

Іван Мовчальник 16 грудня: історія життя святого

Святий Іоанн народився місті Нікополі в сім'ї великого воєначальника. З дитинства він вивчав церковні писання і вирішив присвятити своє життя молитвам і самотності. Після смерті батьків, Іоанн за гроші спадщини побудував церкву і переїхав туди з іншими ченцями.

У 28 років він став єпископом Колонійської церкви. В цей сан Іоанна було висвячено на прохання жителів міста Колонії. Однак, керуючи церквою, він не перестав вести аскетичний спосіб життя.

Через 10 років у Вірменію прийшов інший правитель, який став втручатися у справи церкви. Іван вирішив залишити свій пост і усамітнитися. В Лаврі преподобного Сави він став простим послушником і протягом 4-х років трудився на найважчих роботах. Незабаром прийняв обітницю мовчання і 4 роки провів у келії.

Популярні новини зараз
60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину Газовики виписують штрафи на десятки тисяч гривень: кому зі споживачів готувати гаманці Вистачить на воду та хліб: кого з пенсіонерів поставлять на межу виживання Можете залишитися без житла: що треба обов’язково перевірити при купівлі квартири "з рук"
Показати ще

Пізніше він відправився в пустелю, де він пробув 9 років. І тільки ігумену Саві вдалося переконати його повернутися в рідну обитель. Протягом 66 років Іоанн своєю молитвою здійснював чудеса, зціляючи людей. Коли йому виповнилося 104 роки, він піднісся на небеса до Господа.

Іван Мовчальник 16 грудня: традиції православного свята

У стародавні часи на Івана (Іоанна) Мовчальника було прийнято якомога менше говорити і навіть писати. Взагалі слова без зайвої необхідності в цей день намагалися не вживати. Вважалося, що той, хто на Івана мовчить, той наступний рік красномовний буде. В іншому цей день не відрізняється від інших. З ранку віряни тихо стояли перед іконою Івана Мовчальника, молилися і осмислювали свої вчинки.

В народі знали, що мовчання в цей день не тільки позбавить від негараздів, але і приверне до людини удачу. «Іван мовчить, добра чутка справи ростить», – говорили наші предки. Селяни також вірили, що нечисть у цей день може вкрасти голос, тому намагалися лягати спати раніше.