День святої Варвари

У цей понеділок православні віряни відзначають важливе церковне свято - День святої Варвари Іліопольської, щоб вшанувати її світлу пам'ять. А за народним календарем святкують Варварини морози, тому що саме в цей період починалися люті морози.

Свята Варвара

17 грудня православні люди традиційно моляться святій Варварі про те, щоб уникнути раптової смерті без покаяння, яке в християнстві вважається серйозним покаранням. Також мученицю називали своєю заступницею всі жінки — особливо вагітні, які просили у Варвари про здоров'я для себе і дитини. Більш того, Варварин день здавна вважався бабським святом.

В народі на Варвару спостерігали за погодою. Зазвичай в її день наставав час сильних морозів. Наші предки з цього приводу говорили: «Тріщить Варюха — бережи ніс та вуха!». Зате дороги ставали міцними. «Варвара мостить, Сава гвіздки гострить, Микола прибиває», — помічали люди етапи формування зимника.

Популярні новини зараз
На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно В Україні готується революція у житловій сфері Були гроші і не стало: банкомати ПриватБанку дивують "фокусами" при знятті готівки
Показати ще

День працівника державної виконавчої служби України

Щорічно 17 грудня в Україні відзначається День працівника державної виконавчої служби. Це професійне свято працівників виконавчої служби Міністерства юстиції України. Вперше дату відзначили тільки в 2009 році згідно з указом тодішнього президента країни Віктора Ющенка.

Під час заходів, присвячених Дню працівника державної виконавчої служби, зазначається, що «діяльність цієї сфери спрямована на дотримання принципів законності, справедливості і гуманізму й створює основу для розвитку України як сучасної правової держави».

У цей день прийнято проводити святкові заходи, в яких беруть участь працівники служби. Крім того, в професійне свято вшановують тих співробітників, які найбільше відзначилися. Як правило, найкращі з них отримують почесні грамоти та подяки від керівництва, а також нагороджуються преміями та подарунками.

Іменини в цей день

Олександр, Олексій, Анастасія, Варвара, Василь, Геннадій, Дмитро, Катерина, Іван, Кіра, Микола, Уляна.