З-за згладжування традиційних девальваційних очікувань вже до кінця року гривня повинна стати стабільною або навіть трохи зміцнитися, але ситуація в будь-який момент може змінитися, передає Обозреватель.

Ще на минулому тижні курс американської валюти знижувався практично у всі дні, адже тоді експортери активно продавали валюту, а на ринку спостерігався дефіцит гривневої ліквідності. Але вже в середу ситуація змінилася: експортери почали притримувати долари, а кількість гривні на ринку значно зросла.

"У грудні збільшується кількість гривні на ринку. Так влаштований бюджетний процес. Саме в кінці року – більша частина виплат. Це завжди девальваційний чинник", – зазначає аналітик Єгор Комов.

"Я б сказав, що в цілому ситуація дуже стабільна, але пропозиція хвилеподібне. Тому протягом дня курс коливається у досить широкому діапазоні. Це явище називають «валютними гойдалками", – запевняє експерт.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми
Показати ще

До кінця 2018 року більшість аналітиків сходяться на думці, що ситуація на валютному ринку значно не зміниться. Більш того, якщо не виникнуть непередбачені обставини, то курс долара в Україні може навіть трохи зміцнитися.

"На найближчий тиждень ми очікуємо, що курс долара до гривні стабілізується поблизу нинішніх рівнів. Долар на міжбанку може торгуватися через тиждень близько 27,7-27,8 грн, а готівковий долар у банках може торгуватися близько 27,8/28,1 грн", – прогнозує аналітик Вадим Иосуб.

З таким же прогнозами також погоджується і Єгор Комов. Він упевнений, що через кілька днів вартість долара може опуститися до 27,7 грн/$, а під кінець наступного тижня закріпитися в коридорі 27,7-27,8 грн/$

У свою чергу, фінансист Володимир Мазуренко припускає, що психологічна позначка в 28 грн/$ на міжбанку буде подолана до кінця року, тому курс в 2019 році може підскочити.У той же час український бізнес впевнений, що в наступному році вартість валюти буде перебувати на рівні 30 грн/$, про це свідчать дані Європейської бізнес-асоціації.

Нагадаємо, що курс валют на 17 грудня: долар влаштує істерику. Гривня продовжує скидати вагу.

Як повідомляв портал Знай.uа, Національний банк своєю постановою встановив Правила визначення платіжних ознак та обміну банкнот, розмінних та обігових монет національної валюти України.

Також портал Знай.uа писав, що банки країни закінчать 2018 рік з прибутком. Причинами цього є значне зростання як відсоткових, так і комісійних доходів банків, адже банки заробляють на валютних комісіях.