Інші назви свята:

  • «Сава»,
  • «Саввин день»,
  • «Сава з салом».

За народним повір'ям в цей день ні за які роботи не бралися, так як все могло піти прахом.

Історія свята

Сава народився у християнській родині в Каппадокії в 5-му столітті. Коли йому виповнилося 17, він отримав дар чудотворця і почав зцілювати хворих і біснуватих. Також Сава здійснював чудеса і вів чернечий спосіб життя. До нього приходили учні, і вони збудували церкву в тій печері, де жив Сава. Преподобний заснував кілька обителей, розробив Єрусалимський статут, який використовували всі палестинські монастирі.

Традицією свята

У цей день на Русі не працювали, щоб не ображати святого, а проводили день в молитвах. Також намагалися не лаятися і не сваритися, особливо ті, у кого був кінь. Інакше на зимовій дорозі трапиться біда.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Також говорили, що Сава продовжує роботу Варвари, тобто зміцнює зимову дорогу і морозить водойми: «Варвара мостить, Сава гвіздки гострить, Микола прибиває». Саву навіть назвали Сальником, тому що він створює відлигу і починає ожеледь – «салить сніг»: «Сава салить, крижані настили стелить», «Савин морозець лякає народець».

В цей день предки могли визначити погоду, навіть не виходячи з дому. Якщо в цей день червоний вогонь у печі, а поліна тріщать, то значить на вулиці люта холоднеча. Можна було дізнатися, яка буде погода у майбутньому – якщо дим стовпом, то буде мороз, якщо волоком – негода, стелиться по землі, а вітру немає – буде снігопад.

Раніше Знай.ua писав про те, що тепер відомо, скільки українці будуть відпочивати під час зимових свят. Прогнози радують, але деякі дні все ж доведеться відпрацювати.

Нагадуємо, порча і пристріт можуть підстерігати будь-яку людину. Наявність негативного впливу можна визначити в домашніх умовах.

Раніше Знай.ua повідомляв, що відомий дизайнер Анастасія Декомба розповіла українцям, в чому найкраще зустрічати рік Жовтої Земляної Свині