Український політолог Олег Медведєв прокоментував реакцію РПЦ на створення єдиної помісної церкви в Україні та необхідність подальшого перейменування осередків московського патріархату.

Томос в Україні
Томос в Україні

Про це він розповів у ефірі одного з українських телеканалів.

Політолог пояснив, що російська православна церква – залежна від Москви, тож будь-яка її реакція є передбачувана. Адже усі заяви обговорювали на засіданні Радбезу РФ, яке напередодні скликав Путін. Тому й незрозуміло, чому в УПЦ МП так "соромляться" змінювати назву.

Патріарх РПЦ Кирило і глава УПЦ МП Онуфрій
Патріарх РПЦ Кирило і глава УПЦ МП Онуфрій

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Він наголосив, що не розуміє, чому МПЦ МП, яка є "частиною російської православної церкви", соромиться цього і не хоче, щоб це прописали у її назві, перйменувавши на "Російську православну церкву в Україні".

"Щоб люди знали, що це російська церква, що патріарх – Кіріл, а президент – Путін, що там моляться за російське військо. Це трішки незрозуміла реакція", – підкреслив Медведєв.

Окрім того політолог додав, що свого часу терорист Ігор Гіркін розповідав, як жив у Лаврі і його там охороняли монахи московського патріархату.

"Вони його мали здати у Службу безпеки України. Подзвонити в СБУ і сказати, що у них – Гіркін", – обурюється Медведєв.

СБУ
СБУ

Окрім того він додає, що ще кілька тижнів тому на Раді безпеки Російської Федерації було вирішено, як реагувати на українську церкву.

"Дивіться, спочатку відреагував Радбез РФ, тільки після цього у Мінську зібрали церковний Собор і вже після цього рішення, визначались, що робити", –зауважив Медведєв.

Патріарх РПЦ Кирило
Патріарх РПЦ Кирило

Разом із тим він додав, що Вселенський патріарх насправді не має таких повноважень, як Папа Римський. Однак саме він надавав Томос усім церквам, які отримали автокефалію.

"Потім його визнавали інші, "сестринські" церкви. Але, часом, цей процес розтягується на роки і десятиліття", – зазначив експерт.

"До того ж Україна не є канонічною територією Москви і ніколи більше не буде. Не Москва визначає, чия тут канонічна територія", – резюмував Олег Медведєв.

Українська Православна Церква (УПЦ)
Українська Православна Церква (УПЦ)

Нагадаємо, новообраний митрополит автокефальної укрїнської церкви Епіфаній розповів про свої плани. Після отримання Томосу він збирається одразу сформувати керівні органи.

Раніше Знай.uа писав про те, що Москва досі протидіє наданню Україні Томосу та не вважає війну програною.

Також Знай.uа повідомляв, що у Константинополі в ході церковної служби за присутності представника Вселенського патріархату Варфоломія прозвучало ім'я нового глави Православної церкви України митрополита Епіфанія.