У понеділок, 17 грудня, у ході чергового засідання синод Московського патріархату звільнив з посади ієрархів, які брали участь в Об'єднавчому Соборі Української православної церкви.

Томос в Україні
Томос в Україні

Про це повідомляє прес-служба УПЦ МП.

У повідомленні сказано, що двох митрополитів УПЦ МП Олександра (Драбинко) і Симеона (Шостацький) звільнили від управління єпархією і заборонили священнослужіння. Після звільнення синод призначив нового архієрея: Переяслав-Хмельницьку єпархію очолив клірик Діонісій (Пилипчук), у Дніпропетровській єпархії призначено архімандрита Андрія.

Онуфрій
Онуфрій

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

Окрім того зазначається, що синодом ухвалено відповідні рішення щодо простих священиків і дияконів, які брали участь в Об'єднавчому соборі. Рішення щодо них поки що не розголошується.

Об'єднавчий cобор Української православної церкви
Об'єднавчий cобор Української православної церкви

Нагадаємо, у Константинополі в ході церковної служби за присутності представника Вселенського патріархату Варфоломія прозвучало ім'я нового глави Православної церкви України митрополита Епіфанія.

Під час богослужіння Вселенський патріархат був названий на першому місці, а Український - на п'ятнадцятому.

Як відомо, раніше Константинополем було визнано 14 помісних православних церков.

Епіфаній також 16 грудня провів в Михайлівському соборі Києва першу літургію. Під час служби він згадав предстоятелів усіх церков, крім патріарха РПЦ Кирила. Як відзначають спостерігачі, така поведінка, швидше за все свідчить про відмову України від церковного спілкування з РПЦ, адже, згідно з диптиху, "поминання всіх глав православних церков є обов'язковим, якщо між церквами є спілкування".

Раніше Знай.uа писав про те, що після Об'єднавчого собору, на якому в Україні обрали главу єдиної помісної Православної церкви, Росія залучить до опозиції Константинополю і інші церкви, які знаходяться під її впливом. Повідомив координатор групи "Інформаційний спротив", народний депутат України Дмитро Тимчук.

Томос в Україні
Томос в Україні

Також Знай.uа повідомляв, що у Спасо-Преображенському кафедральному соборі вінницький митрополит Симеон відслужив літургію і після неї оголосив парафіянам, що це приміщення відтепер належить Єдиній Помісній Церкві, котру офіційно створили 15 грудня.