Бюджет України – штука, як показує практика, непередбачувана. З року в рік, українці з завмиранням серця чекають, які "сюрпризи" підготують у верхах на цей раз. Про новий бюджет вже дещо відомо, і несподіванками зі скриньки державної скарбниці з вами ділиться Politeka.

Так, українські аграрії отримають на цілий мільярд менше, ніж у 2018 році.

Влада має намір виділити 5,7 мільярдів гривень на цю галузь. Всі основні напрями держпідтримки залишилися незмінними, однак кошти перерозподілені. Особливими щасливчиками виявилися фермери, які зробили ставки на "зелену" енергетику і марять переробкою біомаси.. В бюджеті передбачені також кошти на компенсацію вартості обладнання для виробництва біоетанолу та електроенергії з біомаси.

Також відомо, що Уряд запланував збільшення коштів, які будуть спрямовані на стипендії. На виплату академічних стипендій в бюджеті-2019 заплановано 3,4 млрд гривень, що на 236 млн гривень більше ніж у 2018 році.

Як уточнили в МОН, на стипендії у закладах вищої освіти, що фінансуються Міністерством освіти і науки, уряд витратить 340 100 000 грн. Також у державному бюджеті передбачені кошти на виплату стипендій студентам вищих навчальних закладів, що підпорядковані іншим міністерствам — МОЗ, Міністерству культури. А на фінансування соціальних стипендій планується виділити 680,5 млн.

Популярні новини зараз
Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома Вже у червні отримають більше: пенсіонерам нагадали важливий нюанс – як добитися перерахунку Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа
Показати ще

Що стосується витрат на програму Нова українська школа, то Кабмін виділив 1,4 млрд гривень. У 2019 році Міністерство освіти планує затвердити новий Державний стандарт і освітні програми для базової школи-це 5-9 класи. Також в бюджеті передбачено ресурс на розподіл класів на групи. Досі такі кошти не виділялися.

Не забули і про талановиту молодь, на яку буде виділено мільярд гривень. Поки що про те, як буде розподілятися мільярд, відомо небагато. В адміністрації президента відповіли, що такою інформацією не володіють. З президентського указу зрозуміло, що на кошти фонду зможуть розраховувати молоді люди, які навчаються на магістрів, доктора філософії і доктора наук. Також ресурс з президентського фонду може бути направлений на оплату участі українських талановитих людей у міжнародних науково-практичних семінарах і конференціях.

Як повідомляв портал "Знай.uа", українців порадують двома пенсіями перед новим роком, але є нюанс.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що столичний бюджет не виправдав очікувань мешканців Києва.

Як повідомляв портал "Знай.uа": згідно з новим законом про оренду житла багатьом сім'ям просто нікуди буде подітися