У 2018 році іноземним громадянам, які приїхали на роботу до Польщі, було видано 235,6 тис. дозволів. Понад 80% серед них - це були працівники з України.

Про це пише Politeka.

Статистику повідомили під час круглого столу, організованому в Сілезькому воєводстві.

"Завдяки дуже низькому рівню безробіття і динамічному зростанню польської економіки, на ринку праці відкрилися можливості для іноземців. Наприклад, в 2015-2017 році найбільш поширеною професією в заявах були водії", – говорить Сілезький воєвода Ярослав Вечорек.

Популярні новини зараз
У ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня Дати виплати пенсій "перетасували": чи можна змінити день отримання виплат Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення
Показати ще

За інформацією спікера, до Польщі масово їдуть працювати з Індії, Бангладеш та Непалу. Їм до вересня цього року було видано понад 1,3 тис. дозволів на роботу. Проте українців найбільше, загалом дозволи на працю отримали понад 81% громадян нашої країни.

За словами директора повітового управління праці в М. Бендзин Марцина Флячинського, за аналогічну роботу поляки платять українцям у 2.5 разів більше, ніж вони можуть заробити вдома. Наприклад, у будівельній галузі зарплата в Польщі на 390% більша, ніж на Батьківщині.

Проте заради цих заробітків українцям також є чим жертвувати, вони кидають родини, дітей, місяцями не з'являються вдома.

умови праці також не солодкі, часто люди на роботі по 12 годин, та ще й доводить виходити на зміну на вихідних.

Ті професії, які у нас вважаються не прибутковими, у Польщі на цих посадах зароблять у три-чотири рази більше. Мова йде про касирів у супермаркетах. Втричі вищі зарплати в логістиці та транспортній галузі.

однак проблема у тому, що понад половину заробітчан працюють нелегально, а відтак, не мають ніякого соціального захисту. Однак, ця сусідня і дружня країна є найпопулярнішою для українських заробітчан.

Перспективи виглядають райдужними — схожий менталітет, легкий для засвоєння мову, пристойні зарплати.

Однак з’явилася інформація про те, як насправді йдуть справи з українцями, які працюють в Польщі, і як їх обманюють місцеві роботодавці.

Голова профспілки "Трудова солідарність" Віталій Махинько розповідає, що українець, який працює у Польщі навіть з візою, не має жодних можливостей захистити себе і свої права.

Замість гонорарів люди просто лишають на вулиці, без їжі та елементарних умов існування. Часто навіть не можуть повернутися назад додому.

Нагадаємо, доходи заробітчан зобов'яжуть декларувати та обкладуть податками.

Як повідомляв раніше портал Знай.ua, українців попереджають про роботодавців-шахраїв, які активізують напередодні новорічних свят.

Раніше портал Знай.ua писав, що українців не пускають за кордон, на митницях кілометрові черги. Що відбувається?

Дивіться: Робота в Європі. Солодкі зарплати та гіркі помилки