В останній місяць зими українці при пошуку роботи все частіше стикають з шахрайством. До того ж, нерідко обманюють не лише роботодавці, а й самі працівники.

про це повідомляє Politeka.

З одного боку, псевдороботодавці шукають наївних шукачів, щоб виманити у них гроші. З іншого – і працівники не гребують приписувати собі незаслужені премії або виносити гроші з каси.

Найбільше шахраї активізуються перед Новим роком. Особливо це стосується сезонних святкових вакансій, де, як правило, жодні трудові договори не укладаються.

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики
Показати ще

Як правило, робітники думають лише про заробітки, нехтуючи правилами та безпекою.

Серед найбільш поширених зараз методів шахрайства: виманити кандидата на розмову по платній лінії; взяти гроші за працевлаштування на неіснуючі вакансії; вивудити у претендента особисті дані для створення дубліката сім-карти (у багатьох до телефону підв’язані фінанси, інтернет-банкінг та ін.).

Старі методи теж діють – залишити претендента на роботу без оплати, отримавши лише виконане тестове завдання, або ж вказати на двері після проходження випробувального періоду. Можуть також виставити несусвітні штрафи за запізнення, невиконання планів і тому подібне.

"Знаходять жертв часто в групах з працевлаштування в соцмережах або на швидку руку зроблених сайтах з вакансіями. Пишуть привабливі пропозиції про роботу, часто з невиправдано завищеними зарплатами, на які люди і клюють. Зараз діяльність шахраїв змістилася більше в регіони, де шукачі не настільки проінформовані про афери з працевлаштуванням і часто не знають елементарних правил безпеки", – розповідає експерт.

Активувалися і шахраї, які нібито відправляють людей на роботу за кордоном. Вони беруть з людей великі гроші за оформлення необхідних документів, але за фактом дають лише консультаційні послуги.

гроші

Про повернення грошей можна забути, оскільки платили за консультацію, про що можна знайти у договорі. і це, як правило, добре маскується в документі.

Але зустрічаються проблеми також і з працівниками. Наприклад, відділи продажів і інші менеджери вступають в змови з ейчарами або бухгалтерами, "домальовують" собі показники, отримують премії, а потім ділять їх порівну.

Трапляються також випадки, коли новий працівник крав майно в офісі, наприклад, ноутбуки. Потім продають їх. Знайти працівника, з яким не уклали договір та не взяли документи, звісно ж, нереально.

Нагадаємо, українські заробітчани масово тікають з Польщі. Знайшлося краще місце. Роботодавці у паніці пропонують райські умови.

Як раніше повідомляв портал Знай.ua, злидні штовхають мільйони українців піднімати жучу економіку. Цифри шокують, статистика засмучує.

Також портал Знай.ua писав, що українця затримали в Польщі через українську символіку.

Дивіться: Робота за кордоном. Реальні ризики