Отець Сергій, архієпископ Донецький і Маріупольський УПЦ КП повідомляє, що на окупованих територіях Донбасу бойовики грабують храми, залякують, викрадають та арештовують священнослужителів.

Він розповів, що УПЦ КП відмовилася перереєстровувати за "законами "ДНР" хоспис у Донецьку, передає 0629.

Йдеться про хоспис, який було відкрито ще до війни в Тельманівскому районі.

"Ми створювали найкомфортніші умови для тих, хто практично приходив до нас доживати. Нам хотілося, щоб ці люди не відчували пріютовщіни. До нас їхали з усієї Донецької області, тому що ми не просили у людей довідок про сімейний стан - брали всіх, хто потребує. Ми допомагали абсолютно всім. Потрібна допомога - ми нагодуємо, напоїмо, бувало, в зимовий час люди похилого віку не могли купити вугілля, так просто приїжджали до нас в хоспіс зимувати", - згадує отець Сергій

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

На данний момент хоспис знаходиться на окупованій території. Влада ДНР видала розпорядження перереєструвати всі установи і храми до 1 березня 2019 року.

"Ми цього, звичайно, зробити не можемо. Я зустрічався з різними людьми, з представниками міжнародних організацій, говорив про нашу проблему. Ми не знаємо, що буде далі і покладаємося на Божу волю", - каже отець Сергій.

Отець Сергій відмітив, що на территорії окупованого Донбасу залишилося 36 церков УПЦ КП. В них правлять 6 священиків.

"У нас на тому боці на 36 церков всього 6 священиків залишилося, тому що коли трапилося це горе, коли в наш рідний дім прийшли люди і сказали, що це тепер не наш будинок, я ,як правлячий архієрей, змушений був дати розпорядження покинути цю територію. Було дуже небезпечно нашим священикам там залишатися. Двох брали в полон, одного ми обміняли. Один безслідно зник. Уже чотири роки ми не можемо знайти його. Це протоієрей Юрій Іванов з Донецька", - сказав отець Сергій.

Святий отець зазначив, що у Донецьку у Київського патріархату відібрали дві церкви. Він зазначає, що храми відібрала не УПЦ МП, а самопроголошена влада. Їх так і не передали до цього часу МП, боячись зворотньої реакції.

"Нашого секретаря єпархії заарештовували. Знаєте, як це було? Зателефонували і чистою українською мовою попросили освятити автомобіль. Ми знаємо, кажуть, що ви український священик, і залишилися тут, у нас і грошей немає, а ми знаємо, ви можете безкоштовно освятити. Наш священик погодився, сказав їм, щоб приїжджали. Під'їжджають і одразу дають йому в руки конвертик, кажуть, мовляв, гроші знайшлися, беріть. Священик бере конверт, і на його руках ляскають наручники, відвозять в "МГБ ДНР". Був суд. І на суді: батюшка, ви займаєтеся неправомірними справами, Не платите податки, порушуєте наші закони!", - додав отець Сергій.

Отець Сергій зазначив, що пожертвування за законами України, та й Росії також, не оподатковуються. Також він розповів, що над священниками знущаються, їм погрожують, ображають і залякують.

Нагадаємо, Коттедж митрополита Епифания под Киевом показали в сети: уже не тайна

Як раніше повідомляв "Знай.ua", Винницкие верующие поддержали митрополита Симеона и перешли к Православной церкви Украины

Також "Знай.ua"писав, що Ряды УПЦ МП значительно поредели после Объединительного собора: каноническая измена