Історія свята

Ніл Столобенский народився у Новгородській області в 15 столітті в сім'ї благочестивих селян. Він пішов з батьківського дому і пішов у Крипецький монастир, де і взяв собі ім'я Ніл в честь Ніла Посника. У 1515 Ніл вирішується на життя відлюдника і йде в пустелю лісу поруч з річкою Серемкою. Тут він пробув 13 років, постійно боровся з диявольськими підступами. Він одягався в страшних звірів, гадів і зміїв, біси спрямовувалися на Ніла з криками і свистом. Але святий хрестом і молитвою, як мечем, відбивав їхні напади.

Чутки про його життя поширилися на найближчі села і багато захотіли прийти отримати пораду або молитву святого і отримували, а пізніше хвалили. Але подвижник вважав, що не утвердився в добрі і що неправильна така його популярність, навіть захотів стати безмовним і молився про допомогу. Він отримав його, почув голос під час молитви: «Ніл! Іди на озеро Селігер, там на острові Столобенському можеш врятуватися».

Місце ідеально підходило для усамітненого життя. За свої подвиги і терпіння напастей преподобний Ніл Столобенский прийняв дар прозрівати таємні справи людей і согрішаючих направляти на шлях істини. Тут він прожив ще 27 років і перед своєю кончиною скопав могилу в каплиці, де поставив труну. Кожен день приходив туди, плакав про своїх гріхи, а коли відчув, що смерть близько, просив Бога удостоїти його причастя Святих тайн. Бажання знову виповнилося, прибув ігумен Микільського монастиря Сергій і причастив Ніла. Незабаром після причастя Ніл помер.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Традицією свята

У наших предків це був день іншого святого, Амвросія. До самого Різдва у наших пращурів була заборона на різні веселості. Адже більше особливих свят в цьому році вже не було. День підводив риску торішнім свят. «Преподобний Амброс сорок свят відкинув», — приказували наші предки. До Різдва, починаючи з Амвросія, вже посилено готувалися. Жінки прибирались в будинку, підмітали, міняли фіранки, шили речі на придане. А чоловіки займалися заготівлею м'яса, риби, сала і солінь.

Раніше Знай.ua писав про те, що тепер відомо, скільки українці будуть відпочивати під час зимових свят. Прогнози радують, але деякі дні все ж доведеться відпрацювати.

Нагадуємо, порча і пристріт можуть підстерігати будь-яку людину. Наявність негативного впливу можна визначити в домашніх умовах.

Раніше Знай.ua повідомляв, що відомий дизайнер Анастасія Декомба розповіла українцям, в чому найкраще зустрічати рік Жовтої Земляної Свині