Уляна Супрун попередила українців про ризики інсульту. Вони зростають, якщо не лікувати гіпертонію, ожиріння і миготливу аритмію

Виконуючий обов'язки міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун на своїй сторінці Facebook зачепила тему інсульту.

Вона заявляє, що інсульт може підстерігати кожну людину. Супрун наводить статистику, що кожна шоста людина отримає до анамнезу це захворювання. Супрун стверджує, що у світі кожну хвилину від інсульту гине 11 осіб, а ще 32 людини заробляють цю патологію.

Всього в світі 80 мільйонів людей пережили інсульт. При цьому 50 мільйонів так і не відновилися остаточно після «удару».

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Але є і хороша новина - близько 90% випадків інсультів зумовлені факторами ризику, на які можна ефективно впливати.

«У світі майже половина всіх інсультів пов'язана з артеріальною гіпертензією, близько 1/3 — з недостатньою фізичною активністю, приблизно 1/4 — з поганим харчуванням, понад 1/4 — з надмірним рівнем холестерину, 1/5 — з ожирінням, до 1/10 — з курінням і до 1/10 — з миготливою аритмією», — пише в. о. міністра МОЗ України

Супрун підкреслила - не слід ігнорувати відвідування лікаря, якщо ви страждаєте гіпертонією, підвищеним холестерином, миготливою аритмією, які є провідними факторами ризику інсульту.

Також Уляна Супрун наголосила, що в запобіганні інсульту важливою, окрім здорового способу життя, є медикаментозна профілактика.

«Наприклад, у разі гіпертонії (підвищеного артеріального тиску), ліки треба приймати щодня. Прокапування раз або два в рік або прийом ліків лише тоді, коли стало погано, — не працює», — пише Уляна Супрун.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Уляна Супрун свого часу докладно розповідала про надання допомоги у навчальних закладах та зміст аптечок. Але реальність виявилася протилежною обіцяної реформи.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Уляна Супрун повідомила, що 16-річну дівчину, яку затримали правоохоронці під час конфлікту в Інституті серця, вже відпустили.
"Знай.uа" писав, що вакцинація - найкращий спосіб уберегтися від грипу під час епідемії.