Червоний Хрест просить РФ надати представникам місії доступ до захоплених Росією українських моряків.

Про це на своїй сторінці в Facebook написала Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Зокрема, український омбудсмен розповіла, що керівник спеціальної делегації місії Червоного хреста вже звернулась до російської влади з проханням відвідати затриманих українських моряків.

Вже після ймовірної згоди російської влади та самих моряків представники місії зможуть відвідати їх.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

"Пан Ешліманн (глава делегації Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні) поінформував мене, що МКЧХ вже направили запит до Російської Федерації про надання представникам Червоного хреста доступу до українських моряків. Після отримання дозволу від РФ і згоди самих військовополонених моряків вони зможуть відвідати їх. За результатами такого візиту представники МКЧХ зможуть конфіденційно повідомити родичів про стан здоров'я моряків і умови їх утримання", – наголосила Денісова.

Разом з тим варто відзначити, що механік захопленого російськими солдатами українського рейдового буксира "Яни Капу" Сергій Чулиба сказав, що вважає себе військовополоненим і відмовився від дачі показань.

"Як і інші члени команди, Сергій в ході допиту заявив, що вважає себе військовополоненим і повідомив лише дані, передбачені статтею 17 женевської конвенції, тобто ПІБ, дату народження, звання. Від дачі інших свідчень відмовився", - говорить захист Сергія.

За словами адвоката, його підзахисний знаходиться в хорошому фізичному і психологічному стані, тримається стійко, жодних скарг чи прохань не висловлює.

"Ті жорсткі і складні умови, в яких він зараз перебуває, його не турбують. Для нього важливо стан здоров'я його батьків, дівчата і рідних, а також переживає, що вони в його особі втратили на час годувальника і опору. Просив мене дізнатися про долю собаки, яка перебувала на катері в момент його захоплення, і переживав за те, що без належного технічного догляду за буксиром "Яни-Капу" цей катер може стати непридатним", - каже Геннадій.

Адвокат передав подяки від Чулибы родичам, друзям та волонтерам, які допомагають не тільки йому, але й іншим українським полоненим.

"Чулибе Ц. Р. дуже важливо усвідомлювати, що в цей важкий для військовополонених час, моряків не забули, що їх пам'ятають і надають їм моральну та матеріальну підтримку", - зазначає адвокат.

Нагадаємо, українські судна зайдуть в Керченську протоку.

Як повідомляв "Знай.ua", експерт пояснив, чому ООН не зможе покарати Росію за агресію на Азові.

Також "Знай.ua" писав, що Кабмін розширить санкції проти Росії, під удар потраплять десятки компаній.

Українські моряки в "Лефортово": без допуску адвоката й волонтерів | DW Ukrainian