Генасамблея ООН схвалила 17 грудня "проукраїнську резолюцію", яка закликає Росію припинити анексію Криму, вивести війська з окупованого півострова та засуджує дії Росії в Чорному і Азовському морях а також закликає звільнити полонених в Керченській протоці українських моряків.

Що являє собою цей документ - чергову перемогу України чи безрезультатний удар по Росії? На це питання дав свою відповідь експерт-міжнародник Антон Кучухідзе в в коментарі сайту "Сегодня".

За його словами, прийняття Генеральною Асамблеєю ООН "проукраїнської резолюції" є черговою перемогою дипломатії України, але без нових санкцій Заходу проти Росії схвалений документ не матиме ефекту в протистоянні російській агресивній політиці.

"Звичайно, з точки зору дипломатії зайвий раз перепідтвердити територіальну цілісність України ніколи не завадить. Наші дипломати - молодці, свою роботу вони виконують, як можуть, з огляду на всю специфіку і всі реальні обставини. Що стосується предметності, то деякі експерти вже закидають тезу про те , що нібито в резолюції Генасамблеї ООН вперше є посилання на Будапештський меморандум. Цим спікерам я нагадую, коли в березні 2014 року перший документ був прийнятий Генасамблеєю ООН (в зв'язку з агресією РФ проти України. - авт.) про територіальну цілісність України, там було посилання на Будапештський меморандум. Зараз цю тему використовують для внутрішньополітичних інтересів, тому що деякі кандидати заявили про меморандум, скликання консультацій в цьому форматі, почалася якась хвиля в цьому плані ", - зазначив політолог.

Як пояснив експерт, з точки зору глобальної політики, після прийняття проукраїнської резолюції, "нічого не зміниться, тому що резолюції Генеральної Асамблеї ООН не мають обов'язкової юридичної сили".

"Єдине, на що треба потенційно сподіватися, так це на те, що, можливо, західні країни введуть якісь додаткові санкції проти Росії, але не більше. Це найбільший максимум, на який можна розраховувати. Але ще раз підкреслю, українські дипломати - молодці, які проводили роботу з країнами, які підтримали позицію України ", - підсумував Кучухідзе.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Нагадаємо, "за" українську резолюцію проголосували 66 держав, "проти" проголосували 19.

Як повідомляв портал Знай.ua, Порошенко відреагував на рішення ООН стосовно України.

Також Знай.ua писав, Генасамблея ООН прийняла доленосне рішення щодо агресії Путіна у Азовському морі