Генасамблея ООН нещодавно ухвалила резолюцію, котра засуджує нарощування агресії Росії в Криму і територіальних водах Азовського і Чорних морів. Відповідне рішення вже прокоментував президент Петро Порошенко:

"Сьогодні зроблено ще один важливий крок на шляху до деокупації Криму. Резолюція відображає однозначну оцінку світової спільноти щодо тривалого протиправної поведінки Кремля", - написав він у Twitter.

На його думку, своїми агресивними діями в Азовському морі Росія показала світу істинний мотив своїх планів, це справжній виклик євроатлантичній безпеці.

"Світова спільнота виступає одноголосно в своїх позиціях і закликає Кремль негайно звільнити українських моряків і повернути Україні військові кораблі", - підсумував Порошенко.

Популярні новини зараз
Головні новини за 9 травня: неприємні новини для українців та ганьба ухилянтів Ухилянт з ганьби перетворився на бренд: втікачі жартують, українці – лютують Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення
Показати ще

Згідно з результатами голосування, Генасамблея ООН підтримала резолюцію "Проблема мілітаризації АР Крим та міста Севастополь, Україна, а також районів Чорного та Азовського морів" (A / 73 / L.47), ініційовану українською делегацією. "За" українську резолюцію проголосували 66 держав, "проти" проголосували 19, утримались 72 делегата.

українські моряки в полоні агресора
українські моряки в полоні агресора

Зокрема, в даній резолюції Генасамблея ООН закликає Російську Федерацію беззастережно і невідкладно звільнити суду "Бердянськ", "Нікополь", "Яни Капу" і їх екіпажі і обладнання.

У документі висловлюється серйозна стурбованість з приводу прогресуючої мілітаризації Криму Росією, а також - заклопотаність повідомленнями про триваючу дестабілізації обстановки в Криму внаслідок поставок РФ систем озброєнь, включаючи літаки і ракети, здатні нести ядерну зброю, направлення нею військового персоналу на територію України.

полонені українські моряки
полонені українські моряки

Генасамблея також засуджує будівництво і відкриття моста через Керченську протоку, що сприяє подальшій мілітаризації Криму, і засуджує зростаюче військову присутність Російської Федерації в районах Чорного і Азовського морів, в тому числі в Керченській протоці.

Резолюція закликає Російську Федерацію утримуватися від перешкоджання законному здійсненню навігаційних прав і свобод в Чорному і Азовському морях і в Керченській протоці.

Вказується, що, зокрема, анексія Криму РФ суперечить зобов'язанням, узятим в відповідно до Будапештського меморандуму, в якому, зокрема, було підтверджено зобов'язання поважати незалежність і суверенітет та існуючі кордони України.

Дивіться: Атака РФ в Керченській протоці: командир українського екіпажу наважився на сміливий крок

Нагадаємо, Лавров прямо визнав захоплення Донбасу Росією. Як повідомляв "Знай.ua", Денісова розповіла про стан викрадених українських моряків. Також "Знай.ua" писав, у Росїі видали план Путіна на Донбас.