21 грудня переддень зимового сонцестояння, а також християни вшановують пам'ять мучениці Анфіси Римської, яка постраждала за християнську віру.

У V столітті мученицю стратили на багатті, після її відмови дружині градоначальника Сунільди прийняти арианское хрещення.

21 грудня: народні прикмети і традиції дня

У цей день дівчата займалися рукоділлям. Вони ткали, пряли і вишивали. За старих часів було прийнято, щоб у кожної молодої особи до весілля було вишите власноруч придане. Тому дівчата завзято приймалися за роботу.

Жіночий одяг були обов'язково оздоблений орнаментом, який не тільки прикрашав вбрання, а й оберігав від усього лихого. Захисні знаки вишивали на всіх отворах одягу (комірі, подолі, рукавах), щоб нечиста сила не змогла до людського тіла дістатися.

Популярні новини зараз
Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки Гороскоп на тиждень 6-12 травня для всіх знаків Зодіаку: труднощі Близнюків, союзники Скорпіона та успіхи Риб Українці нарешті побачили Poch Tavria XL, яку збирали для Франції: навіть у таких журналах немає
Показати ще

На сорочках, рушниках і хустках зображали древо життя, птахів, сонце і жіночу фігуру. Всі ці зображення символізували щастя, життєву силу і родючість. Іноді вишивали оленів, коней, левів. Чи не втрачали актуальності і природні орнаменти. Наші предки вірили, що ці символи принесуть щастя і благополуччя.

Прикмети дня:

  • Якщо в цей день хуртовина, то літо буде непогожим.
  • Снігопад обіцяє дощове літо.
  • Якщо з ранку синички цвірінькають, вночі чекай морозу.
  • Якщо птиці під дах ховаються, буде заметіль.
    Якщо день морозний і тихий, зима буде сніжною і м'якою.

У 2018 році найкоротшим днем ​​в році є 21 грудня. А в ніч з 21 на 22 грудня починається астрономічна зима, а також свято зимового сонцестояння.

Що не можна робити в День зимового сонцестояння

У цей день потрібно продовжувати дотримуватися Різдвяного посту, відмовляючись від веселощів, жирної і м'ясної їжі. Раніше вважалося, що День зимового сонцестояння краще провести вдома, в колі сім'ї, тому не можна залишатися на самоті.
Вважалося поганою прикметою не закінчити важливу справу до цього дня. Особливо погано не віддавати борги до Дня зимового сонцестояння.
Не можна зустрічати цей день в брудному будинку.
Не можна скупитися. Якщо в цей день вас хтось про щось попросить, обов'язково погоджуйтеся.

Раніше Знай.ua писав про те, що тепер відомо, скільки українці будуть відпочивати під час зимових свят. Прогнози радують, але деякі дні все ж доведеться відпрацювати.

Нагадуємо, порча і пристріт можуть підстерігати будь-яку людину. Наявність негативного впливу можна визначити в домашніх умовах.

Раніше Знай.ua повідомляв, що відомий дизайнер Анастасія Декомба розповіла українцям, в чому найкраще зустрічати рік Жовтої Земляної Свині