Протягом останніх років сприйняття українців своєї держави суттєво змінилося. Про покращення соціальних настроїв нещодавно заявив заступник директора Інституту соціології Євген Головаха, коментуючи результати щорічного моніторингу, який проводить ця установа.

"Настрої українців не дуже хороші, враховуючи війну, смерть людей, втрата територій, економічна криза 2015-16 років, яку ми долаємо. Але коли ми робимо більш глибокий аналіз, заснований на інтегральних показниках (інтегральний показник - той, який характеризує життя людини різнобічно ), відкривається цікава картина. У нас таким показником є ​​інтегральний індекс соціального самопочуття ", - зазначив Головаха.

Експерт пояснив, що абсолютні значення цього показника вимірюються від 20 до 60 одиниць, в 1990-і роки він неухильно падав, опустившись в 1998 році до 33 балів.

Популярні новини зараз
Не просто оновити дані у ТЦК: чоловіків попередили, що буде потім Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться
Показати ще

"Це дуже низький рівень враховуючи, що за умовний нуль прийнято сорок одиниць. Тобто найгірший показник був в 1998 році: зарплати не платили, криза, яка настала після дефолту. Але починаючи з 2000-х років він почав дуже повільно рости. У 2013 -м він досяг 37,5 балів, тобто все одно на 2,5 нижче умовної кордону, яка відділяла негатив від позитивної динаміки ", - додав він.

Соціолог впевнений: зараз ситуація виглядає позитивно, тому що "вперше за всі роки спостережень показник досяг 40,7, вперше він перетнув умовний нуль".

"Це незначний позитив, але хоча б психологічно перейдена межа негативу", - підкреслив учений.

Головаха також розповів, що означає поняття "інтегральний індекс соціального самопочуття":

"Ми запитуємо не про те, як ви себе почуваєте. Ми запитуємо, вистачає чи не вистачає соціальних благ, можливості нормально харчуватися, мати нормальний одяг, можливості відпочивати тощо. ми розглядаємо одинадцять сфер життя, запитуючи в тому числі, чи вистачає рішучості і впевненості в своїх силах, тобто - це загальний показник - як людина відчуває себе в суспільстві".

Дивіться: Як американець призвичаюється до життя в Україні

Нагадаємо, стало відомо, як угода України з МВФ вплине на курс гривні. Як повідомляв "Знай.ua", єврочиновники з Енергоспівтовариства в своєму листі Асоціації газового ринку рекомендують Україні перейти на європейський стандарт обліку газу. Також "Знай.ua" писав, Епіфаній розповів про успіхи Православної церкви України.