Ніконів день

В цей день православні віряни вшановують пам'ять преподобного Нікона Печерського, ченця Києво-Печерського монастиря. На Ніконів день в народі говорили: «Нікон стоїть біля ікон».

Нікон народився в 11 столітті в багатій і знатній родині. Вже в юності став учнем святого Антонія - засновника Києво-Печерської лаври. Пізніше він переїхав у місто Тмутаракань, де і знайшов собі обитель.

Варто відзначити, що слава про мовчазного ченця швидко поширювалася, і до нього приєдналися люди, які хотіли присвятити себе такому ж життю. Коли братів по духу зібралося багато, був заснований новий монастир, а Нікон повернувся в Києво-Печерську лавру. У 1068 році святий повернувся в заснований ним монастир. Через пару років його обрали ігуменом.

Традиційно в цей день люди моляться святому, щоб відігнати нечисту силу. Крім того, люди вірили, що святий Нікон може дарувати заспокоєння будь-якій душі. Також прийнято запалювати на Нікона лампади і закликати сонце зійти на землю, спалахнути і відігнати нечисту силу. У давні часи люди вірили, що поки день не почнеться, відьми будуть літати над землею на мітлах і піднімати снігові вихори.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Різдвяний Святвечір

Святвечір — це день напередодні католицького Різдва Христового і приготування до цього великого свята. Назва «святвечір» походить від слова «сочиво» — це особлива зернова каша з медом і сухофруктами.

Куштувати «сочиво» прийнято в переддень свята тільки після літургії, яка з'єднується з вечірнею. Традиція не куштувати їжі до першої вечірньої зірки, пов'язана зі спогадом про явище зірки на Сході, що сповістила про народження Христа. При цьому статутом ця традиція не наказана.

Також у різдвяний святвечір в церквах вранці служиться свята меса по чину Адвенту, а меса навечір'я Різдва починається затемна, опівночі. Однак з пастирських міркувань дозволено починати богослужіння на кілька годин раніше.

Іменини в цей день

Вікентій, Данило, Омелян, Іван, Леонтій, Лука, Микола, Нікон, Петро, Терентій, Феофан.