Рішення про штурм Криму і провокації будь-яких бойових дій не підтримають у парламентській коаліції.

А продовження військового стану стане можливим лише за умови, що Володимир Путін наважиться на сухопутну ескалацію проти України. Таку думку висловив політичний експерт, аналітик Democracy House Анатолій Октисюк, в інтерв'ю Фактам.

Експерт проаналізував можливість ескалації конфлікту між Україною та РФ у 2019 році.

"Західні партнери України чітко дали зрозуміти, що вони проти ескалації напруженості. Захід чітко дав зрозуміти Порошенко: вибори повинні відбутися в строк. Більш того, якщо президенту не вдасться переобратися, то він повинен забезпечити демократичну передачу влади. Тобто без Майдану і народних хвилювань. Виходячи з цього можна сказати, що з боку України ніяких загострень не буде," - розповів Октисюк.

Популярні новини зараз
Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників "Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж "Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами
Показати ще

Він також прокоментував заяви російських політиків про те, що Україна стягує війська до кордонів Криму.

"Росіяни це роблять з 2015 року. Постійно нарощують військову присутність уздовж українського кордону. Будують нові бази в Білгородській і Ростовській областях, щоб в разі загострення російські війська якомога швидше опинилися на території супротивника. Подібні дії з нашого боку - це, скоріше, стримуючий фактор. Так само, як і вчення, мета яких - показати, що ми не збираємося просто спостерігати за тим, як росіяни накопичують свої сили уздовж нашого кордону", - наголосив експерт.

Крім того, аналітик пояснив, чим може обернутися припинення з 1 квітня дії договору про дружбу між Україною і Росією.

"Розрив договору про дружбу - це бомба уповільненої дії. Аж надто багато нюансів співіснування наших держав в цьому документі сконцентровано і відмова від них напевно буде болючою. До речі, Грузія після відомих подій 2008 року також розривала подібний договір. А через деякий час Тбілісі і Москва змушені були починати з нуля і домовлятися про співпрацю. Новий договір ці країни все ще не уклали. Думаю, що з часом ми зіткнемося з подібною ситуацією", - додав Анатолій Октисюк.

Як повідомляв портал "Знай.uа", на березі Чорного моря почалося будівництво турецької військово-морської бази. Влада сподівається розмістити на базі кораблі, які будуть патрулювати східну частину Чорного моря, що спровокує розвиток всієї північно-східній Туреччині. Об'єкт стане дев'ятої за рахунком базою турецьких ВМС – на ній будуть служити 400 військових і 200 цивільних фахівців.

"Знай.uа" писав, що у Кремля викликає жаль той факт, що Україна не продовжила Договір про дружбу і співробітництво з Росією. "Очевидно одне – навряд чи цей крок можна розцінювати як крок, який в інтересах українців – тих самих українців, з якими нас пов'язують узи родинних і дружніх відносин, незважаючи ні на що", – цитують прес-секретаря Путіна російські ЗМІ. Пєсков назвав рішення Києва "необачним" і заявив, що воно викликає хіба що співчуття.