Історія свята

Легенда свідчить, що одного разу під час гонінь на християн, приблизно у 2-3 столітті, коли правив імператор Діоклетіан, Аполлоній побоявся страждань і попросив Філімона язичника, щоб той переодягнувся в його одяг і приніс жертву ідолам. Але Філімон заявив, що і сам християнин. Аполлоній розкаявся і відкрито зізнався у вірі. В результаті обох катували і стратили після. В їх муках брав участь Аріан язичник, але пізніше він покаявся і прийняв хрещення з охоронцями, старшим був Феотих. Їх пізніше теж стратили.

Традиції свята

Про цей день наші пращури говорили: «На Філімона піч топи та холоднечу з хати жени», адже чим сильніше натопиш піч, тим тепліше буде вдома в хрещенські морози, до яких вже залишилося недовго. Печі намагалися протопити осиковими дровами, бо вірили, що це відлякає нечисть, але осиковий вогонь ще й міг «з'їдати» сажу в печі, і хліб, який випікали в ній, ставав смачніше.

З цього дня дізнавалися, якою буде погода в лютому. Також вважалося, що якщо сьогодні було холодно, то літо буде спекотним, а якщо сніжно і вітряно – бути хорошому врожаю. Добрим знаком була і мінлива погода протягом дня, значить взимку будуть відлиги.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Раніше Знай.ua писав про те, що тепер відомо, скільки українці будуть відпочивати під час зимових свят. Прогнози радують, але деякі дні все ж доведеться відпрацювати.

Нагадуємо, порча і пристріт можуть підстерігати будь-яку людину. Наявність негативного впливу можна визначити в домашніх умовах.

Раніше Знай.ua повідомляв, що відомий дизайнер Анастасія Декомба розповіла українцям, в чому найкраще зустрічати рік Жовтої Земляної Свині