Експерти склали прогноз щодо цінових коливань на паливо на початку 2019 року. Так, за попередніми підрахунками, у січні ціна на бензин складе приблизно 30 грн.

Про це пише "Автовод".

В 2018 році ціни на нафту побили рекорд за 3,5 роки. У вересні барель коштував $81,53. Потім ціна поступово почала знижуватися. В наступному році теж варто очікувати подібних цінових стрибків, розповів аналітик фірми Максим Пархоменко.

"Швидше за все в наступному році світова економіка може показати уповільнення зростання. Це викличе зниження попиту на енергоресурси, в тому числі і на нафту. Зниження видобутку нафти в рамках рішення ОПЕК+ дозволить утримати ціни на поточних рівнях або вирости до більш високих показників - аж до $65 за барель. Ціни будуть залежати від попиту і пропозиції, на які впливає економіка Китаю і пропозиції з боку виробників", - зазначив аналітик.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Астролог побачив у травні "лихо" для України Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Раптовому стрибку цін на паливо у 2018 році стали санкції проти Ірану та інші торгові війни.

"В 2019 році варто очікувати підвищення цін на бензин, навіть якщо нафта залишиться на поточних позиціях. Зростання курсу євро на світових ринках призведе до збільшення акцизу на паливо", - говорить Пархоменко.

Вартість бензину в Україні формується на основі трьох факторів: вартості нафти на світових ринках, акцизу в євро, курсу гривні.

Так, за словами експертів, якщо відштовхуватися від вартості нафти на світовому ринку, то на кінець 2018 року ми маємо ціни на паливо нижчі, ніж були на початку.

Також на міжбанку спостерігається падіння курсу євро, що також призвело до здешевшання бензину. Зараз він повинен коштувати не більше 29 грн за літр.

"У січні середня вартість бензину 30 гривень за літр, автогазу - 14 гривень, дизельного палива 28,50", - додав Максим Пархоменко.

Нагадаємо, експерт спрогнозували Росії сумний кінець. Поувзники нафтовидобутку наближаються до критичної точки.

Як повідомляв раніше Знай.ua, те, що відбувається в магазинах Донецька - назали не що іншим, кя ціновим терором.

Також Знай.ua писав, що ціни на нафту на американських і світових фондових біржах продовжують знижуватися, останні цифри є досить обнадійливими для України.