Глава РПЦ Кирило послав емоційний лист Вселенському патріарху Варфоломію з вимогою відмовитися від надання Томосу Україні. Відповідний документ опублікували в Telegram-каналі "Церквач".

На каналі зазначили, що послання було п'ять сторінок і досить "емоційним". Кирило обізвав Православну церкву України "возз'єднанням розкольників" і заявив, що дуже засмучений симпатією Варфоломія до неї.

"Возз'єднання розкольників з Церквою стало б великою радістю для православних України, так і для всього православного світу, якщо б проходило у відповідності з приписами канонічного права... Але нинішній політизований процес далекий від норм і духу святих канонів. Його супроводжує жахливе нагромадження брехні, а тепер вже і насильство щодо справжньої Української Православної Церкви", – написав Кирило.

Кирило закликав Варфоломія відступитися від спілкування з "розкольниками" і відмовитися від участі в політичній авантюрі їх легалізації".

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

"Те, що ви називаєте помісним собором, стало зборами розкольників під прикриттям імені Святої Константинопольської церкви", – йдеться у листі.

Не обійшлося і без погроз. Так, глава РПЦ запевнив, що якщо його вимоги не будуть виконані, то чолі Константинопольської церкви загрожує "страшний суд".

"Якщо ви вступите у відповідності з намірами, викладених у Вашому листі, то Ви назавжди втратите можливість служити єднання святих Божих Церков, перестанете бути першим в православному світі, а завдані Вами страждання православних українців підуть за вами на Страшний суд безстороннього Господа нашого і будуть свідчити перед ним проти Вас. Ще не пізно зупинитися", – написав Кирило.

Нагадаємо, Московський релігійний паханат погрожує судом: не хочуть перейменовувати. Священики МП підіймають ставки: в хід пішли картки з літерами закону".

Як повідомляв Знай. ua, грузинська церква про український Томосі: відреагуємо, але не зараз. 27 грудня у Тбілісі відбувся Синод Грузинської православної церкви.

Знай. ua писав, що Церква імені Сталіна: українцям пояснили,що не так з УПЦ МП. Томос РПЦ надав Сталін, священики носять імена.