Щорічно 2 січня відзначається Ігнатів день (за старим стилем – 20 грудня). Для православних вірян це дата вшанування пам'яті Ігнатія Богоносця – так у народі називали Ігнатія Антіохійського, який жив у 1-2 століттях і був учнем Іоанна Богослова.

Зазначимо, що існують тільки дві версії походження його назви. Згідно з першою, Ігнатій був нерозривно пов'язаний з божественним духом, який був присутній в ньому. За другою версією, коли він був ще маленькою дитиною, його брав на руки Ісус Христос.

Ігнатів день 2 січня: головні заборони і прикмети свята

Традиційно було прийнято у свято служити молебні Ігнатію Богоносцю, щоб уберегти своє житло від всякої нечисті і напасті. Крім того, обов'язково потрібно було вклонитися будинку і обійти навколо села хресною ходою з іконою Ігнатія Богоносця. При цьому просити святого втілити злі умисли було неприпустимо, інакше можна накликати біду.

В цей день особлива увага приділялася рідному дому, в якому людина росла і була благословенною на доросле життя. Тому ображати близьких або кричати на них забороняється.

Популярні новини зараз
За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

За «господарським» календарем в Ігнатів день прибирали з яблунь іній і сніг - для доброго врожаю, і на погоду у цей день ворожили, який буде «яблучний» місяць серпень.

Згідно з народними прикметами, тому, хто народився в цей день, судилося назавжди бути прив'язаним до сім'ї і отчого дому. Зустрітися ж з рідними в цей світлий день, вважалося благою, спасенною справою для всіх.

Прикмети та повір'я

Іній на деревах у Ігнатів день – до ясної погоди.

Якщо вночі на небі багато зірок, то рік буде врожайним.

Синиці почали голосно щебетати – найближчі ночі будуть холодними.

Якщо сонце яскраво світить і стоїть мороз, то і в серпні воно буде людей балувати і жаром обдавати. Якщо ж сльота або інше негода настав, то і серпень буде похмурим і дощовим.