Нове дослідження, опубліковане в журналі "Circulation", показало, що власна імунна відповідь організму відіграє ключову роль у тому, що людина фізично відчуває біль через емоційні травми.

Незважаючи на те, що втрата близької людини або розрив відносин часто пов'язані з "розбитим серцем", мало що відомо про те, чому така емоційна травма може зробити людину фізично хворою.

Симптоми синдрому розбитого серця включають задишку і біль в грудях, і тому його часто приймають за серцевий напад. Однак, на відміну від серцевого нападу, пацієнти не страждають від закупорки артерій, які постачають серце кров'ю.

Причина синдрому розбитого серця не зовсім зрозуміла, але часто є результатом інтенсивної емоційної чи фізичної травми, яка, як вважається, викликає сильну реакцію, яка впливає на тканини серця.

Популярні новини зараз
Українці зможуть отримати грошову компенсацію: кому слід звернутися до відділення "Ощадбанку" Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

"Ми виявили, що синдром розбитого серця викликає у імунної системи шторм, який призводить до гострого запалення серцевого м'яза. Потім серцевий м'яз видає запальні сигнали, які циркулюють по всьому тілу", - каже провідний дослідник Dana Dawson, професор Університету Абердіна в Шотландії.

У дослідженні взяли участь 55 пацієнтів з гострою кардіоміопатією такоцубо. Використовуючи складні методи МРТ, дослідники виявили, що запальна імунна відповідь у серцях людей з синдромом розбитого серця була підвищена, у порівнянні зі здоровими добровольцями.

Це дослідження також показало, що ознаки запалення всі ще були виявлені через 5 місяців, хоч і на значно меншому рівні.

Нагадаємо, британець з міста Баррі після смерті залишив дочці сусідів різдвяні подарунки на найближчі 14 років.

Як повідомляв портал "Знай.uа", хлопчик встановив під ялинкою камеру, щоб зняти Санту, те, що потрапило в кадр, не вкладається в голові. Схоже, хтось дуже погано себе поводив.

Також "Знай.uа" писав, жителю США донька подарувала подарунок, який змусив його плакати. Від щастя, від туги, від болю, від захоплення, від любові і переповнених емоцій. Дівчинка вручила улюбленому батькові іграшкового ведмедя. У ньому було вбудоване голосове послання, на якому записаний голос його покійної матері.