19 грудня урядом Німеччини були схвалені законопроекти, став спусковим гачком для масштабної реформи німецької міграційної політики. Ці зміни готувалися майже рік. Вони стали приводом для серйозного занепокоєння у Варшаві, адже пророкують істотний відтік української робочої сили. Так, Німеччина багатша за Польщу і здатна дати заробітчанам кращі умови для праці і зарплати. У багатій Німеччині, де середня зарплата перевищує 2100 євро "чистими", безробіття тримається на рівні 4,8%, а понад 1200000 робочих місць залишаються вакантними.

Якщо в Німеччині буде відкритий ринок праці для нерезидентів Євросоюзу, ця країна буде немов магніт для українців, охочих спробувати щастя за кордоном.

Закони наберуть чинності до 2020 року. Іноземці, які мають в руках конкретне ремесло, зможуть на набагато більш простих умовах "підтвердитися" в Німеччині і отримати право на проживання.

Маттіас Майєр стверджує, що їх кількість набагато менша, ніж ті 500 000, про яких кажуть у Польщі. "У 2009 році В Німеччині приїхали 16 тис. Кваліфікованих робітників з країн, що не входять в ЄС. У 2017-му ця цифра зросла до 38 тис. Після того як нові закони почнуть діяти, я припускаю розширення цієї групи на 10 тис., а за кілька років, можливо, на 15 тис. осіб на рік. Але ніякого буму не буде ", - говорить експерт.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

У порівнянні з іншими країнами Євросоюзу Польща ліберальне міграційне право. Його ключова відмінність від західних сусідів - з 2011 року існує система декларацій про намір працевлаштувати іноземця, швидко оформляються і дозволяють громадянам країн Східного партнерства (крім Азербайджану) і Росії працювати без оформлення дозволу на роботу.

Нагадаємо, українцям змінили розмір погодинної оплати праці: скільки отримаємо в 2019 році.

Вже з першого дня 2019 року мінімальна зарплата в Україні зросла майже на півтисячі гривень і становить 4173 гривень, тоді як у грудні цей показник дорівнював 3723 гривні. Також уряд павысило погодинну оплату праці.

Додамо, що держбюджет передбачає в 2019 році збільшення розміру виплат за відрядження. Мінімальний розмір залишиться на тому ж рівні, що і в минулому році - 60 гривень за добу. А максимальний підвищили до 417 грн.

Нагадаємо, перед українськими заробітчанами відкрила двері ще одна країна. Німеччина пропонує хороші умови і високі зарплати. Працівники в Польщі вже пакують валізи.