В Україні з 1 січня 2019 року кредити видаватимуть всі банки по-новому. Перед тим, як задовольнити вимоги клієнта, фінустанови проведуть жорстку перевірку.

Про це повідомили співробітники Нацбанку України.

Перед тим, як видавати кредити, зобов’язані перевіряти інформацію про свого клієнта у єдиному кредитному реєстрі.

кредитна історія

Реєстр створив Національний банк, поповнюють його всі фінансові установи, про це йдеться в постанові регулятора №50. Туди потрапляють великі боржники (з боргом від 100 мінімалок – 417 700 грн). Українці, які потрапили в реєстр, більше не зможуть оформляти кредити у банках.

У реєстр внесуть ПІБ, дату народження, ІПН, інформацію про кредит, вид діяльності боржника, розмір прострочення, інформацію про пов’язаних із банком осіб, приналежність боржника до пов’язаних контрагентів і т. д.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

гроші

У Національному банку впевнені, що запуск кредитного реєстру в тому числі дозволить знизити банківські ставки.

Таким чином, за словами заступника глави НБУ Катерини Рожкової, нова система дозволить фінансовим установам уберегтися від "сумнівних" клієнтів та певних ризиків.

фінансова установа

Нагадаємо, ПриватБанк влип в гучний скандал з відмовою по кредиту одному з клієнтів.

Як повідомляв портал Знай.ua, мельбурнська компанія Helio пропонує клінтам кредити під криптовалюту.

Також Знай.ua писав про те, що українці скаржаться, що ПриватБанк заблокував їхні картки під час оплати в точках продажу "Нова пошта".

Дивіться: Житло в кредит. Чому українці обирають його та що сьогодні вигідніше