Відома українська телеведуча та тревел-блоґерка Марія Себова розкрила кілька секретів, як подорожувати Європою економно та як не витрачати зайвого на їжу.

подорож

Харчуйтесь подалі від центру міста

Якщо маєте обмежений бюджет, головне правило - уникайте туристичних місць і взагалі - середмістя. Бувають винятки. Втім, практично завжди обід в центральній частині міста обійдеться в рази дорожчим, ніж у непримітному кафе десь серед невеличких вулиць.

Мандрівниця радить скористатися сервісами Google та пошукати райони, де попоїсти - дешевше. Наприклад, у європейській частині Стамбула, де - майже всі визначні пам'ятки, ціни в традиційних ресторанах у середньому від 25-30 лір (5-6 євро) за другу страву. А на азійському боці в районі Кадикей – від 15 лір (3 євро). До того ж, хай як дивно, саме в цьому районі - купа європейських і дуже стильних ресторанчиків із такими цінами.

Популярні новини зараз
Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Шукайте заклади харчування для місцевих

Усі знають, що в кожному місті є злачі туристичні заклади, звичайно там і іціни, як для туристів. Не соромтесь запитатиу місцевих про цікаві кафе, наприклад, з національною кухнею, чи заклади, типу для студентів тощо.

В таких закладах навіть може не бути меню англійською, Проте знайти спільну мову з офіціантом не складно.

В таких закладах зазвичай смашніше, ніж у туристичних. В останніх через постійний наплив змушені готувати дуже багато й дуже швидко. І головне - дешевше.

Звичайно, складно обирати страву навмання, але завжди можна на миґах порозумітися з офіціантом. У цьому є й частка сюрпризу. Наприклад, на півночі Італії є безліч траторій із меню тільки італійською. Зате ціни - невисокі і вся їжа - точно місцева.

Романтика

Звичайні кафетерії таідальні це - не надто романтичні місця, але в таких місцях уже точно дешевше.

"Із найяскравіших їдалень у моєму досвіді була їдальня при театрі в Берліні. Це - Народний театр буквально за квартал від Александерплац, тобто в самому центрі, але там можна взяти салат за 2 євро або другу страву за 4. За європейськими мірками - дуже дешево. Ще й обідаєш серед акторів, яких гучним зв'язком часто викликають на сцену на репетиції. Шалено атмосферне місце", - грозповіла блогерка.

Меню національною мовою

Якщо вам усе ж пропонують меню англійською, попросіть принести ще й місцевою мовою. Буває так, що позиції в стравосписах відрізняються за ціною. Або деякі пункти в англійському просто відсутні. Наприклад, на півдні Португалії, в Фару, в меню португальською була додаткова сторінка зі стравами дня, де всі позиції були в півтора раза дешевшими. Туристам їх зазвичай не пропонують.

Запитайте про так зване "меню дня". Це - щось на кшталт бізнес-ланчів.Але бувають досить вигідні пропозиції, коли за невелику ціну ви можете гарно наїстится, навіть удвох однією стравою.

Виходить кілька страв за прийнятною ціною. Наприклад, у Празі, замовивши меню дня, я заощадила вдвічі.

Старий добрий фастфуд

Виручає в усіх країнах. Наприклад, у Греції обов'язково потрібно скуштувати вуличної їжі гірос. Місцевий аналог шаурми в піті – неймовірно смашний, а коштує 1 євро! А в Берліні, скажімо, такий же must eat – це карі вурст.

Не забувайте про базари й супермаркети

Обов'язково сходіть на місцевий базар. По-перше, в більшості європейських міст вони є пам'ятками й найатмосфернішими та найколоритнішими місцями. По-друге, на всіх базарах, а надто фермерських, можна безоплатно куштувати місцеві сири, ковбаси та цікаві наїдки. По-третє, тут за 1 євро можна купити вже нарізану екзотичну садовину у склянці, свіжі фреші. В Барселоні на центральному базарі можна ледь не задарма купити навіть устриці, які тобі тут таки розкриють і витиснуть на них цитрину. А у Валенсії на базарі можна купити національну страву паелью, втричі дешевшу, ніж у ресторані.

Також завжди і всюди виручають старі добрі супермаркети. Навіть на дорогій Ібиці! Коли зайшла там в один із них, дуже здивувалася – ціни середньоєвропейські. Узяла собі прекрасний камамбер за 1 євро – значно дешевше, ніж у нас. І до речі, навіть у Монако в супермаркеті (я знайшла один єдиний на всю країну) ціни виявилися нормальними.

Самі визначайте, скільки платити

У багатьох містах існують заклади з нестандартною системою оплати. Скажімо, у Відні є такий собі «Divan», де ти можеш їсти все, чого хочеш. А в кінці сам визначаєш, скільки залишиш грошей. Можна платити символічно. У теорії, можна навіть не платити – ніхто слова кривого не скаже. Але я б не рекомендувала, якщо у вас не зовсім злиденне становище, звичайно. У цій же скарбничці моїх закладів із акціями – бар у Римі, де можна заплатити 6 євро за келих вина й отримати бонусом необмежений доступ до шведського столу. Дуже смашно, й ніхто не контролює, скільки їжі ви берете. Шукати таких місць допомагає Google.

Також можна виявляти готові добірки місць, де бюджетно попоїсти. Раджу шукати англійською – пошуковик запропонує більший вибір.

Снідайте в готелі

Давній і перевірений спосіб – наїдатися про запас, якщо сніданок входить у вартість номера.

Беріть їжу з собою

І зовсім банальний спосіб, але дієвий. Беріть трохи їжі з собою для перекусу. Це може вас врятувати, коли у кишенях практично порожньо.

Це може бути щос калорійне та ситне, наприкла, горіхи, шоколад, різні злакові табончики. І місця в рюкзаку багато не займають.

Вступайте до спеціальних спільнот

Шукайте спеціальні спільноти мандрівників. Наприклад, спільноти українців у потрібному вам місті і пишіть пост із питанням про заклади харчування та інше. Досвідчені мандрівники, або ті самі українці, які проживають там, допоможуть вам зорієнтуватися. Люди, зрештою, знають таке, чого вам ніколи не підкаже Google.

Нагадаємо, туристам розповіли, як добитися компенсації з авіакомпаній за неякісні послуги.

Як повідомляв портал Знай.ua, як, коли та де можна купити дешевий квиток на літак.

Також Знай.ua писав про те, що українцям підказали, як зекономити на єжі у Відні.