7 січня православні віряни відзначають одне з головних церковних свят — Різдво Христове. Це великий день для всього християнського світу. У багатьох країнах він вважається суто сімейним святом.

Традиції святкування Різдва Христового

Православні сім'ї чекали цього дня весь рік, і підготовка до свята була серйозною. Шість тижнів до нього прийнято було поститися. Зате на Різдво стіл ломився від страв.

Одне з головних місць на ньому займає свинина — і це не дивно, тому що саме до цього дня селяни приурочували забій худоби. Також на свято обов'язково готують кутю, млинці, холодець, заливну рибу, гусака чи качку з яблуками, пироги і пряники.

Популярні новини зараз
Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

На Київській Русі святкування Різдва злилося з древнім обрядом — Святками. Так і донині називаються 12 днів між Різдвом і Хрещенням. Святочні традиції мають дохристиянське походження і пов'язані з основним заняттям християн — землеробством.

За звичаєм, цього дня молодь вбиралася в старий одяг, одягала маски і влаштовувала ігрища, а також ходила колядувати.

Варто відзначити, що для Різдва існує безліч цікавих прикмет і звичаїв. Так, вважалося, що в цей день дівчина, яка страждає від нещасного кохання, може звільнити своє серце. Для цього вона повинна була взяти камінь, розжарити його в печі, а після цього — втопити в ополонці. Якщо камінь розколювався від холоду — неподілене почуття покидало дівчину.

Крім того, старшій господині будинку в свято належало обмести кути дому віником з кропиви. Це робилося для того, щоб в оселі не водилися злі духи. Вважалося, що обов'язково потрібно надягнути нову сорочку — інакше загрожує неврожай. З цього приводу говорили: «На Святий вечір сорочка хоч плохенька, та біленька; на Різдво — хоч сувора, та нова».

З приводу врожаю також помічали: якщо випаде іній — вродить хліб, якщо небо зоряне — горох. А якщо на дворі завірюха — бджоли роїтися будуть добре.