Після вручення Вселенським патріархом Варфоломієм томосу митрополиту Київському та всієї України Епіфанію, у дворі Вселенського патріархату чатували десятки російських журналістів. Останні два дні вони усіляко намагались розпитати в українських політиків про томос, можливе загострення в Україні, конфлікти й розкол православ'я.

Віктор Ющенко, після вручення довгоочікуваного томосу, по-батьківськи намагався врозумити та просвітити російських кореспондентів, передає ВВС.

"Так ще томосу не було, як могли визнавати, якщо томосу немає? Це московська церква може жити 400 років без томосу". сказав Віктор Ющенко журналістам

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Варто відзначити, що саме Ющенко за свого президентства здійснив першу спробу отримати автокефалію для української церкви. Він міг говорити на цю тему дуже довго.

"Так, почнемо з ситуації в Естонії в 90-х роках", - починав він пояснювати іншому російському журналісту свій досвід боротьби за автокефалію. Після цих слів лекція Ющенка затягнулась на 20 хвилин.

Ющенко пояснює російським ЗМІ про томос:)

Geplaatst door Vitaly Chervonenko op Zaterdag 5 januari 2019

Нагадаємо, що Томос про автокефалію української православної церкви сьогодні урочисто розгорнули у Софійському соборі в Києві. Зазначається, що на святкову різдвяну літургію приїхав президент України Петро Порошенко разом з родиною.

6 січня, Вселенський патріарх Варфоломій надав Україні Томос про автокефалію. Церемонія вручення відбулася на божественній літургії, яку спільно правили патріарх Варфоломій і предстоятель Православної церкви митрополит Епіфаній.

Документ-оригінал Томосу каліграфічно оформлений і написаний на пергаменті. Його 4 січня привіз в Константинополь ієромонах, іконописець і каліграф Лука.

Раніше "Знай.ua" повідомляв, що Божественна літургія та церемонія передачі Томосу відбулися в Патріаршому храмі Святого Георгія.