Члени ОУН несуть відповідальність за смерть 347 чехів на Волині у липні 1943 року, заявив лідер комуністичної партії Чехії і Моравії Войтех Філіп у своєму інтерв'ю виданню Denik N, про що повідомляє Цензор.НЕТ, посилаючись на "Гордон".

Чиновник піддав критиці слова міністра закордонних справ Чехії Томаша Петржичека, який не так давно заявив, що визнання українською владою воїнів ОУН і УПА борцями за незалежність – це внутрішня справа України.

На це лідер компартії Чехії знайшовся з відповіддю і порекомендував Петржичеку не з'являтися в селі Чеський Малин під Оломоуцем, в якому живуть нащадки волинських чехів, що пережили, як стверджує політик, рейд бандерівців.

Незважаючи на такі гучні слова Войтеха, історики повідомляють про те, що в розправі брав участь каральний загін німецьких нацистів, в той час, як ніяких свідчень про причетність до трагедії членів ОУН немає. Як відомо, 13 липня 1943 року 374 чеха, а також кілька десятків українців і поляків були розстріляні і живцем спалені в селі Малин, яке в даний час розташоване у Волинській області.

Популярні новини зараз
"Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Готуйте свої гаманці: українцям з 1 липня збільшать виплати, кому пощастить ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити
Показати ще

У своїй необґрунтованій мові чеський політик неправильно вимовив назву села, в якому нині живуть нащадки переселенців. Його справжня назва – Новий Малин, а не Чеська, як заявив лідер компартії Чехії.

Войтех Філіп давно відомий своїми скандальними висловлюваннями, які він дозволяв собі робити в адресу українців. Наприклад, влітку 2018 року він стверджував, що саме українці повинні нести відповідальність за придушення "Празької весни" 1968 року.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що заборонена в Україні комуністична партія вирішила висунути на президентські вибори свого кандидата, яким очікувано став Петро Симоненко. Незважаючи на заборону прихильник партії не планують йти в підпілля і підтверджують це анонсуванням боротьби за найвищу посаду в нашій державі.

Як повідомляв портал "Знай.uа": у мережі з'явилася петиція, автор якого пропонує заборонити Діда мороза і разом з ним будь-які дитячі новорічні заходи, які він називає нездорової традицією. Як стверджує автор ідеї, її насильно прищепили населенню України замість Дня Святого Миколая та Різдва комуністи.

Також "Знай.uа" писав, що друга половина ХХ століття ознаменувалася виходом декількох підручників, написаних українцями, які на даний час залишаються кращими в своєму роді.