10 січня в народі називають "Домочадців день", при цьому велика увага приділялася всім членам сім'ї, намагалися зібратися разом за одним столом.

Молодь увечері збиралася на святочних посиденьках: повеселитися, поворожити, покрутити хороводи, а також помріяти про нареченого або наречену. Як розповідають Подробиці, саме таким зимові довгі вечори і створювалися цікаві народні прикмети, які передаються з вуст в уста.

Народних прикмет на 10 січня чимало:

  • сіль раптово відсиріла – до негоди
  • сіно вкрилося інеєм в сараї – до осоружного, дощового літа
  • кішка весь день не прокидається – скоро потеплішає
  • собака покинула будку і розвалилася на снігу – скоро заметіль
  • зграйки горобців дзвінко цвірінькають під дахом – погода порадує
  • білизна довго сохне – врожай льону буде рясним
  • великі пластівці снігу – відлига буде сирою
  • риба хвостом хлюпоче під час підлідного лову, веде себе неспокійно і намагається вибратися на поверхню – до сильної заметілі
  • метелица у цей день – буде дощове і сире літо

Безвітряна погода свідчить про багатий врожай і загальне благополуччя. Те ж можна сказати, якщо іній покривав гілки дерев.

Популярні новини зараз
Покарають навіть тих, хто має бронь або відстрочку: через яку помилку можна стати ухилянтом і отримати штраф Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина Пенсію заберуть усю до копійки: кого з українців безжально залишать з порожнім гаманцем Небезпечна хвороба повертається: через травму пальця хлопчик потрапив до інтенсивної терапії
Показати ще

Якщо 10 січня взяти заговоренную сіль і посипати нею страву, з якого в подальшому їдять домочадці, сварок не буде весь рік. Всі справи, які зроблені спільно усіма членами сім'ї обов'язково принесуть плоди в майбутньому і благословенні.

Люди, які народжуються в цей день, обов'язково лагідні і добрі, хороші дружини і чоловіки, зразкові сім'янини. Зіграти весілля в цей день вважається гарною прикметою.

Якщо ця дата не випадає на середу або п'ятницю, то можна спокійно їсти м'ясну їжу, за церковною традицією.

Побутував обряд, під час якого молодь покидала село, де на пагорку напередодні ввечері в землю вбивалися кілочки. Якщо загадати бажання і після цього на кілку пов'язати стрічку, то воно гарантовано виповниться!

Прийняти ряджених 10 січня вважалося запорукою міцного здоров'я для всіх членів сім'ї. Крім того, люди вірили, що візит колядників у цей день оберігав дім і худобу від псування.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що українцям розповіли про повну списку вихідних в 2019 році, а також якими святами поповниться календар.

Як повідомляв портал "Знай.uа": представлені топ-3 найбільш дорогі міста України, покупки у яких сильно вдарять по вашій кишені.

Також "Знай.uа" писав, що кандидат у президенти Зеленський попросив українців назвати 5 речей, які б вони хотіли змінити в Україні.